1.09.11 - BARCELONA • Barcelonès

El nou president de l'ACM reclama un millor finançament per als municipis per seguir oferint "serveis de qualitat"

Sábado, 01 de Octubre de 2011
Barcelona (ACN).- L'alcalde de Premià de Mar (Maresme), Miquel Buch, substitueix aquest dissabte l'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, a la presidència de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). En una atenció als mitjans prèvia a la seva proclamació, ha destacat la importància d'assolir un millor finançament per a Catalunya i també per als municipis. "Els ajuntaments estem donant un 26% de serveis impropis, oferint un servei de molta qualitat però les finances locals en aquests trenta anys no han millorat", ha assenyalat. També reclama concretar per llei els serveis i competències que ha d'assumir "i pagar" cada administració. Buch descarta, a més, la supressió de municipis i diputacions.

"No tenim cap base ni cap estudi científic que digui que aquest és el camí", ha dit Buch sobre aquesta possible supressió. És més, aposta per "mancomunar serveis" però en cap cas "esborrar del mapa pobles i ciutats". El nou president de l'ACM també considera un "debat estèril" plantejar en aquests moments l'eradicació les diputacions provincials. També descarta una possible fusió a curt termini amb l'altra gran entitat supramunicipal, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), tot i que la col·laboració i treball conjunt seguirà durant el seu mandat.

Tot i insistir en la "voluntat de servei" dels consistoris i ens municipals, reconeix que el pròxim any es presenta "complicat" i, per això, afirma que "és més necessari que mai" un model de finançament municipal. Recordant casos d'ajuntaments que han fet pública la seva precària situació econòmica, Miquel Buch afirma que és una "urgència vital" concretar recursos i també competències de les respectives administracions.

"No volem més diners", ha matisat "però el que sí demanem és saber els serveis que no ens pertoquen i aclarir què li toca fer a cada administració i, sobretot, qui ho paga", ha assenyalat. Davant les limitacions a les hisendes locals, el president de l'Associació Catalana de Municipis exigeix aquest nou marc de competències.

Miquel Buch, que encapçalava la única candidatura a la nova junta -la qual ha rebut el suport del 98% dels participants a l'Assemblea-, es converteix en el desè president de l'ACM, institució que es va constituir el 3 d'octubre de 1981 a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic. El seu predecessor és l'alcalde de Martorell i actual president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, qui en el seu discurs també ha reclamat un "finançament just" per als municipis.

La XIV Assemblea de l'ACM ha comptat amb la presència per part del Govern del president de la Generalitat, Artur Mas, de la vicepresidenta, Joana Ortega -encarregada de fer la cloenda de la jornada-, el conseller de Salut, Boi Ruiz i el titular d'Interior, Felip Puig. També hi eren present entre el públic el secretari adjunt de Convergència i portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol.

Biografia

Miquel Buch Moya va néixer a Premià de Mar (Maresme) l'any 1975 i la seva trajectòria política va començar el 1996 quan amb 19 anys es va fer militant de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). A Convergència és conseller nacional des de l'any 2004 i ho és també de la Federació de CiU.

Buch va entrar per primera vegada a formar part d'una candidatura municipal en els comicis del 1999. La mort sobtada mesos després del cap de llista de CiU i llavors cap de la oposició de l'Ajuntament a Premià de Mar va portar Buch a accedir a l'acta de regidor. En les eleccions municipals de l'any 2003 -amb Buch com a número 3 a la llista-, Convergència i Unió aconsegueix arribar al govern municipal, gràcies a un pacte amb ERC.

La tragèdia va tornar a donar un gir a la trajectòria de l'ara president de l'ACM. El 7 de febrer del 2007 moria d'un accident de motocicleta a la N-II l'alcalde Jaume Batlle, una de les autoritats municipals que més havien denunciat la sinistralitat en aquest tram de carretera que passa per la costa del Maresme. Amb 31 anys, Miquel Buch va assumir l'alcaldia i va esdevenir candidat de CiU a les municipals d'aquell any, comicis on CiU va obtenir 9 dels 21 regidors. En les municipals del 2011 ha revalidat l'alcaldia de Premià de Mar. Miquel Buch està casat i té dos fills petits.