3.09.11 - LLEIDA • Segrià

L'Ajuntament de Lleida inicia la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Lunes, 03 de Octubre de 2011
Lleida (ACN).- La Comissió d'Urbanisme, Medi Ambient, Mobilitat i Territori de l'Ajuntament de Lleida ha donat llum verda als primers documents per redactar el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que ha d'entrar en vigor al 2015, substituint el del 1995. De moment, ha aprovat l'inici i formulació del nou pla, el full de ruta que ha de marcar els objectius generals del nou planejament i del programa de participació ciutadana. Altrament, la Comissió ha autoritzat iniciar el procediment negociat per a la cessió, en règim de concessió per un termini de 25 anys, del solar del polígon industrial El Segre perquè hi puguin concórrer aquelles entitats religioses interessades en construir-hi un centre de culte.

El nou POUM de Lleida, que serà vigent durant un període de 20 anys, pretén adaptar el planejament urbanístic actual a la nova realitat social i econòmica de la ciutat, i també als canvis normatius que s'han anat donant durant els darrers anys.

En línies generals, serà un pla més contingut que l'actual ja que limitarà l'expansió de l'àmbit residencial, ajustant-lo a la demanda i a les necessitats reals que hi ha actualment, com ara l'habitatge protegit i pisos més petits. La primera tinenta d'alcalde, Marta Camps, ha afirmat que, tot i el que s'ha edificat en els darrers anys a Lleida, es disposa de suficient sòl qualificat per poder construir en els propers anys, "el que caldrà ara es repensar com es desenvolupen aquests sector que ja són urbanitzables per optimitzar-los i donar sortida a les necessitats reals de la població", ha dit.

Així, el pla també prioritzarà la rehabilitació dels barris històrics, així com la qualitat i la regeneració urbana. En canvi, caldrà potenciar el sòl terciari, sobretot el comercial i l'industrial, especialment en el marc del teixit urbà i no en sector aïllats com es troba en el planejament actual, segons la tinenta d'alcalde.

Procés de participació ciutadana

Paral·lelament, ha explica que es posarà en marxa un procés de participació ciutadana, en el qual es calcula que hi participaran de forma directa en aquesta primera fase més de 300 persones representatives del sectors professionals, associacions ciutadanes i cíviques, a través de tallers i taules participatives i d'un consell assessor urbanístic amb quinze representants de la societat civil de reconegut prestigi.

Altrament, l'Ajuntament de Lleida ha encarregat set estudis a especialistes de la Universitat de Lleida per la redacció del pla. Aquests treballs han donar una diagnosi acurada de la situació actual de la ciutat, així com del seu àmbit territorial i abasten aspectes de projecció demogràfica i econòmica, d'anàlisi de la situació social i de les característiques del sòl no urbanitzable i una diagnosi específica de l'Horta de Lleida, ha explicat Camps. Aquests treballs seran coordinats per part de la UdL pels professors Joan Gatnau i Carme Bellet, que també seran els responsables de l'elaboració concreta de cadascun, juntament amb els professors Ramon Morell i Ignasi Aldomà.  Per part de la Paeria, el responsable serà el coordinador de Planejament i Habitatge, Joan Blanch.

Amb l'inici dels estudis encarregats a la UdL i amb aquest primer document que s'aprovarà en el proper Ple Municipal, l'ajuntament treballa perquè l'aprovació inicial del nou Pla d'Ordenació Urbanística es pugui fer a finals del 2013, tot i que posteriorment haurà de rebre l'aprovació definitiva per part de la Generalitat, perquè pugui entrar en vigor l'any 2015. El pressupost destinat a tot aquest procés és de 619.828 euros.

Procediment negociat pel solar del polígon

La Comissió d'Urbanisme també ha aprovat iniciar el procediment negociat per a la cessió, en règim de concessió per un termini de 25 anys amb un cànon anual de 7.956 euros més IVA, del solar situat al polígon industrial El Segre, per a la construcció d'un centre de culte, després que l'anterior licitació del solar quedés deserta. Així, l'ajuntament inicia aquest procediment negociat obert a totes les entitats religioses que vulguin optar al solar. Des d'ara, la Paeria dóna tres setmanes de termini perquè els interessats en optar a aquest solar puguin presentar ofertes amb l'objectiu que aquest concurs estigui resolt durant el mes de novembre, ha dit Marta Camps.