28.09.16 - BARCELONA • Barcelonès

Mercè Conesa al XXIV Fòrum Local d‘Educació: "Hem de donar capacitació als nostres infants per assolir les noves competències del futur"

Miércoles, 28 de Septiembre de 2016

La presidenta de la Diputació de Barcelona ha inaugurat el XXIV Fòrum Local d'Educació: Innovació, Escola i Municipi, on destaca «l'aposta que sempre ha fet la Diputació per ajudar i donar suport als ajuntaments per tal que puguin ser actors actius de la comunitat educativa»


La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa i la Consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz.
Conesa ha inaugurat aquest matí el XXIV Fòrum Local d'Educació: Innovació, Escola i Municipis. Durant l'acte, Conesa ha destacat «l'aposta que sempre ha fet la Diputació de Barcelona per ajudar i donar suport als ajuntaments per tal que puguin ser actors actius de la comunitat educativa», a través d'acords com l'assolit amb el projecte Escola Nova 21.

També han assistit a la inauguració la consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz; el diputat d'Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet;  i el director del programa Escola Nova 21 i president del Centre UNESCO de Catalunya, Eduard Vallory.
Del Fòrum Local d'Educació, que s'ha inaugurat a l'Auditori del CaixaFòrum, Conesa ha destacat la seva importància com un espai «on es comença a estructurar un canvi educatiu amb tots els actors implicats, tots ells acompanyats per les institucions. Des la Diputació no volem ser aliens a aquest canvi: hem de donar capacitació als nostres infants per assolir les noves competències de futur, i per això hem d'apoderar els ajuntaments», ha afegit. 
En paral·lel, la Consellera d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz, ha agraït a «la Diputació de Barcelona la seva implicació, voluntat i interès en participar i treballar de manera conjunta en aquest tipus d'iniciatives».
El Fòrum Local d'Educació
El Fòrum és un espai de debat i reflexió que la Diputació de Barcelona posa al servei dels electes, directius i tècnics municipals de l'àmbit educatiu per conèixer els projectes d'innovació educativa que s'estan implantant en escoles d'arreu del país i les possibilitats de col·laboració dels ens locals en aquest àmbit.
Els projectes d'innovació educativa tenen com a finalitat impulsar un canvi de paradigma en els processos educadors tot transformant el tradicional model d'escola transmissora de coneixement cap a un altre on l'alumnat i la seva motivació per voler aprendre, sigui el centre del procés d'aprenentatge. Això ha de millorar els resultats dels alumnes i, per tant, del conjunt del sistema.
Per als ajuntaments, l'assegurament d'una educació de qualitat per a tothom ha estat una prioritat constant a l'hora de desenvolupar les polítiques educatives locals. És per aquest motiu que tenen un especial interès en conèixer en què consisteixen aquests projectes i quines poden ser les possibilitats d'intervenció des del món local a partir dels punts forts que caracteritza la intervenció educativa municipal: l'arrelament al territori, la proximitat i la possibilitat d'activar cooperacions entre els diferents agents educatius del territori.
Igualtat d'oportunitats i equilibri territorial
Alhora, es reflexionarà sobre la necessitat que la innovació educativa es desenvolupi en un marc d'igualtat d'oportunitats i equilibri territorial. Des del món local es té el convenciment que cal fer els màxims esforços possibles per tal que el desenvolupament de les escoles innovadores es faci mantenint l'escola com a institució igualadora d'oportunitats.
Al llarg de la jornada representants de centres educatius presentaran una sèrie de projectes innovadors que estan duent a terme. També inclourà un diàleg entre les associacions municipalistes per reflexionar sobre quina pot ser l'aportació dels ajuntaments davant el repte de la innovació educativa, amb una atenció especial a l'equitat en l'accés a aquests projectes. A més, una taula de debat amb representants municipals permetrà conèixer algunes experiències innovadores en l'àmbit educatiu.