4.10.11 - BADALONA • Barcelonès

Badalona congela la majoria d'impostos pel 2012 i redueix alguns tipus fins al 25% per incentivar l'activitat econòmica

Martes, 04 de Octubre de 2011
Badalona (ACN).- El govern municipal de PP a Badalona ja té enllestit el projecte d'ordenances fiscals pel 2012. Si l'oposició li acaba donant suport, la majoria d'impostos es congelaran, amb la voluntat de "no escanyar" els ciutadans. L'alcalde, Xavier Garcia Albiol, assenyala que "no s'aplicarà ni l'IPC" i, per tant, hi haurà una disminució de la pressió fiscal "al voltant del 3%". En alguns casos, la rebaixa serà majúscula: l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) es caurà un 25% per tal d'"incentivar l'activitat econòmica". Un col·lectiu que haurà de pagar més és el de disminuïts físics. Es crearà una nova taxa sobre les reserves d'aparcament per a persones de mobilitat reduïda.

"És el primer cop en quinze anys que s'abaixen d'impostos i, per tant, la pressió fiscal". Amb aquesta contundència ha iniciat l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, la presentació del projecte d'ordenances fiscals pel 2012. En la majoria dels casos, els impostos es congelaran i, per tant, segons defensa el govern municipal, es produeix una rebaixa indirecta del voltant del 3%, corresponent a l'IPC.

En alguns casos puntuals, el govern municipal preveu fer una disminució més important dels impostos, amb un doble objectiu. Per una banda "incentivar l'activitat econòmica" i, per l'altra, "ajudar a fer la vida més fàcil als que més dificultats tenen. En el cas dels empresaris i autònoms que apostin per invertir a la ciutat, es preveu una rebaixa del 25% del tipus impositiu del ICIO, que passarà del 4% al 3%.

La rebaixa més notable que afecta directament als ciutadans és la de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), que baixarà entre un 1% i un 5%, segons el tipus de vehicle. Així, els cotxes i motos de menor cilindrada, els més abundants al parc de vehicles de Badalona, tindran dret a la bonificació màxima del 5%.

Taxa perquè els disminuïts físics aparquin

Una de les taxes que s'augmentarà serà la que grava la reserva d'aparcaments per a persones amb mobilitat reduïda. Fins ara, a Badalona aquest col·lectiu estava exempt de pagar aquest impost, però el govern del PP el vol recuperar. Es fixarà una taxa anual de 159 euros el primer any, mentre que la resta d'anys es pagaran 50 euros.

El govern municipal considera que és una mesura per "normalitzar" el pagament d'aquesta taxa, com passa en altres ciutats. El regidor d'Hisenda, Ramon Riera, ha ironitzat al respecte: "Que siguin persones amb mobilitat reduïda no vol dir que siguin pobres". Tot i això, Riera reconeix que si algun dels afectats té, a més de la disminució física, problemes econòmics, l'Ajuntament "estudiarà el cas".

També s'apujaran les taxes per a la prestació dels serveis musicals del Patronat de la Música. En aquest cas, la puja serà d'un 15,68%. El govern municipal justifica aquest augment d'impostos per tal de compensar la manca d'aportacions per part de la Generalitat de Catalunya, prevista per aquest pròxim any.