19.10.16 - BARCELONA • Barcelonès

Ada Colau, escollida copresidenta de CGLU, la principal xarxa mundial de ciutats

Miércoles, 19 de Octubre de 2016

Parks Tau, president de l’associació de municipis de Sudàfrica SALGA, nou president de l’organització, que comptarà amb la copresidència de Barcelona


Moment del Congres de les Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Foto: Ajuntament de Barcelona. 
Barcelona recupera protagonisme en l’escenari internacional, mantenint la seu de les dues principals associacions mundials i establint noves aliances entre ciutats en un moment clau
Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), la principal xarxa internacional de ciutats, ha tancat a Bogotà el seu Consell Mundial amb la renovació de la direcció de l’organització. Parks Tau, president l’associació de municipis de Sudàfrica SALGA, ha assumit la presidència de CGLU després d’obtenir els suports internacionals necessaris. Parks Tau, que ha guanyat l’elecció per davant de l’alcalde de Kazán, ha fet una defensa clara per obrir l’organització i enfortir-la com a interlocutora forta davant els diferents nivells d’administració. CGLU és una organització reconeguda per Nacions Unides i que permet a les ciutats la interlocució directa amb tots els nivells institucionals. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assumeix la copresidència de l’organització després del Consell Mundial que es va tancar ahir a Colòmbia. La resta de copresidències són per Roland Ries (Estrasburg); Tahir Akyürek (Konya); Wen Guohui (Guangzhou); Mauricio Rodas (Quito); i Anne Hidalgo (París), que manté la responsabilitat en la comissió de gènere.
CGLU manté la seva seu institucional a la ciutat de Barcelona. En formen part més de 1.000 ciutats d’un total de 127 països dels 191 integrants de l’ONU, i els seus membres representen més de la meitat de la població mundial.
Barcelona, amb aliances amb altres ciutats, ha fet una aposta evident per recuperar el protagonisme de la capital catalana en l’escenari internacional en un moment clau, quan els Estats estan debatent la Nova Agenda Urbana, que es defineix a partir de demà en la Conferència Mundial Habitat III de Nacions Unides, que se celebra a Quito, una cimera que té lloc cada 20 anys. En un moment on les àrees urbanes ja concentren la majoria de la població, Ada Colau creu imprescindible que Barcelona recuperi aquest protagonisme, perquè tot i que les grans decisions estan a les mans dels Estats, les ciutats estan cridades a ser actors imprescindibles per fer possible aquests acords, com ara la necessitat d’aturar el creixement de les desigualtats o la lluita contra el canvi climàtic. “Sense les ciutats, això no serà possible, i hem de tenir una xarxa potent que garanteixi el seguiment, el finançament i el compliment dels acords globals”, ha manifestat l’alcaldessa que durant el Consell Mundial de CGLU ha intervingut per fer una crida a la unitat i per reivindicar que “aquest és el segle de les ciutats”. L’alcaldessa ha expressat el seu compromís de treballar per la pluralitat i la diversitat de CGLU. Barcelona assumeix la copresidència de CGLU i manté també la seu institucional de les dues principals organitzacions de ciutats: CGLU i Metròpolis. Colau ha destacat la importància que un representant d’Àfrica assumeixi per primer cop la presidència de CGLU, “un continent emergent i de futur que cal visibilitzar”.
Cap a Habitat III: Conferència de Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Urbà Sostenible, a Quito
Demà dilluns comença a Quito la conferència Habitat III de Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Sostenible. La Conferència mundial compta amb la participació dels Estats, governs locals, societat civil i institucions. Ada Colau té previst demà intervenir en la sessió plenària d’obertura i també participarà en una conferència conjunta de ciutats on es demanarà el ple compliment dels compromisos de la cimera del clima que es va celebrar a París, demanant també que es garanteixi el degut finançament per poder implantar l’agenda. També a Quito, l’alcaldessa de Barcelona coincidirà amb l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, en la inauguració del Fòrum Iberoamericà de Governs Locals, i intervindrà en el Fòrum Alternatiu de FLACSO.