7.10.11 - BARCELONA • Barcelonès

Junqueras es mostra disposat a negociar amb el Govern un "ajustament de la despesa"

Viernes, 07 de Octubre de 2011
Barcelona (ACN).- El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat disposat a negociar un "ajustament de la despesa" amb el Govern. En declaracions al programa 'La Caixa dels Trons', produït per l'ACN, el nou màxim dirigent d'Esquerra ha evidenciat les "ganes d'ajudar" que té el partit i ha indicat que és indispensable que l'ajustament no només tingui com a objectiu el pròxim any sinó posar els fonaments per sortir de la crisi. D'aquesta manera, Junqueras torna a manifestar la predisposició d'ERC per negociar els pressupostos sempre que l'acord vagi més enllà i, per exemple, es lluiti de manera decidida per acabar amb "l'espoli fiscal".

"Tot el que contribueixi a explicar els ciutadans del nostre país la causa del problema és satisfactori", ha afirmat Junqueras en referència a la pedagogia  que creu que han de fer els partits polítics per explicar que el "veritable" problema de l'economia catalana és el dèficit fiscal i no pas el dèficit públic. En aquest sentit, el president d'ERC veu positiu que tant CiU com ICV-EUiA "hagin canviat la seva opinió sobre el concert econòmic" i s'hagin sumat a la defensa d'aquest model que els republicans "no han deixat de recolzar en els darrers trenta anys".

Pel que fa a l'ajustament del pressupost de la Generalitat, Junqueras ha posat com a exemple Finlàndia o Alemanya, que van retallar en diferents moments el pressupost però no les partides destinades a educació o salut. En aquest sentit, ha instat a seguir un model d'ajust de diferents partides sense tocar els serveis socials bàsics.

El president d'ERC ha refermat la disposició del seu partit per negociar amb el Govern els pròxims pressupostos. "L'hora és greu i les administracions s'ho estan passant molt malament" ha reflexionat i en aquest context ha estès la mà a l'executiu d'Artur Mas assegurant que ERC "vol ajudar".

Junqueras també ha fet referència als "gestos" que des de la classe política s'estan donant per contenir la despesa, en referència a l'anunci del president de la Generalitat, Artur Mas, de retirar la paga extra de Nadal als membres de l'executiu i als alts càrrecs. Gestos que el president dels republicans ha valorat positivament. En aquest sentit, ha recordat que fins que no acabi el seu periple al Parlament Europeu -el proper mes de desembre- no cobrarà com a alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

A partir del gener, tal com va decidir el passat mes de juny, el seu sou com a alcalde serà el mateix que el d'un regidor a mitja jornada, és a dir, 23.000 euros bruts anuals. Això suposa un 38% menys dels 37.000 euros que cobrava la seva predecessora, la socialista Amparo Piqueras, per la mateixa dedicació setmanal. Piqueras també cobrava de la Diputació de Barcelona un sou superior als 40.000 euros anuals. A més del salari d'alcalde, Junqueras té previst tornar a donar classes a la Universitat Autònoma de Barcelona.

"Els vull a tots"

El nou president republicà ha insistit en què al partit no hi sobra ningú i ha assegurat que compta amb tots aquells que han portat el timó d'Esquerra durant els darrers anys. "Els vull a tots", ha explicat en referència, entre d'altres, a l'expresident, Joan Puigcercós, i a l'exsecretari general, Joan Ridao. "A mi de capital humà no me'n sobra. Més aviat me'n falta", ha insistit. De fet, Junqueras ha fet pública en diferents ocasions la intenció de sumar suports: "comptaré amb tothom que vulgui ajudar".

Segons el president d'ERC el principal repte del partit serà aconseguir que la gent torni a confiar en Esquerra per assolir els objectius compartits. "La gent no ens vota perquè no ens veu útils per arribar als objectius de la llibertat o de la justícia social", ha comentat. Una concepció que Junqueras confia en poder canviar perquè, assegura, que els objectius són compartits per un gran nombre de catalans.