27.10.16 - VIC • Osona

Vic aposta per les polítiques socials i la promoció de la ciutat el 2017

Jueves, 27 de Octubre de 2016

No s’augmenta la pressió fiscal, es promociona el comerç de proximitat i s’incentiva l’emprenedoria

Un moment del ple d’ahir. Foto: Ajuntament de Vic.
Vic comptarà amb “uns pressupostos que aposten per les persones, incentiven el comerç i l’emprenedoria i que potencien una ciutat verda i amable que permetran la millora de barris i carrers”

Això ha estat possible gràcies a la voluntat de treball i consens de l’equip de govern (CiU-Reagrupament-PSC) que ha comptat amb el suport del regidor de Vic per a tots, Arnau Martí, que hi ha aportat una vintena de propostes de caire social. L’alcaldessa, Anna Erra, ha posat en relleu la voluntat de l’equip de govern actual per emmotllar-se i treballar conjuntament amb la resta de grups polítics pel bé de la ciutat de Vic.
Erra ha manifestat que l’equip de govern ha trobat el rumb i no es perd com ha insinuat algun regidor al llarg de la sessió plenària. En aquest sentit, l’alcaldessa ha posat en relleu que s’hagin pogut aprovar a 26 d’octubre tant les ordenances com els pressupostos –ingressos i despeses- a diferència de l’any passat que les ordenances varen aprovar-se l’octubre de 2015 i el pressupost a principis d’aquest any.
L’alcaldessa s’ha mostrat satisfeta perquè durant el primer any de mandat es va trobar consens amb diversos compromisos adquirits amb Capgirem Vic, ara amb Vic per a tots i no es tanca les portes a futurs acords amb d’altres grups de l’oposició amb una “clara aposta pel diàleg”.  De fet, ha destacat que “a l’Ajuntament no hi ha mans negres si la gent s’asseu a taula i hi ha ganes de voler entendre’s”.
“Quan agafem els compromisos els agafem, tardarem una mica més si cal i però s’acabaran complint”, ha destacat Anna Erra. 
No s’augmenta la pressió fiscal
El regidor d’Economia i Hisenda, Àlvar Solà, ha estat l’encarregat d’explicar les ordenances fiscals i els pressupostos. Unes ordenances que tenen la finalitat de no augmentar la pressió fiscal a la ciutadania. 
D’aquesta manera, l’IBI urbà que és el que genera més ingressos al consistori no s’apuja, seguint amb el mateix percentatge fixat, i s’abaixa l’IBI rural al mínim per evitar l’augment desproporcionat passant del 0’9% al 0’3%. Així es vetlla pel món rural i l’arrelament al territori ja que enguany comencen a tributar granges i altres edificacions rústiques que fins ara no ho feien.
Per altra banda, les empreses gaudiran d’una bonificació de fins al 50% de la quota tributària per incentivar l’ocupació i es potencia una ciutat més verda. Per aquest motiu, es bonificarà a vehicles híbrids o els que tinguin una antiguitat mínima de 30 anys.
La sessió plenària també va servir per eliminar la taxa d’animals de companyia i l’aposta per promocionar el xipatge. A hores d’ara, la ciutat de Vic compta amb un 20-25% d’animals censats i des de l’equip de govern s’ha manifestat la intenció de promocionar perquè el màxim d’animals possible s’identifiquin amb xip.
El consistori vigatà també aposta pel comerç amb unes bonificacions als nous petits comerços i despatxos. Una novetat tributària clau per fomentar el comerç local i perquè es puguin estalviar les taxes d’obertures i la taxa de construcció com l’ICIO.
Cal destacar la tarifació social a les escoles bressol perquè és important que un seguit de serveis bàsics puguin ajudar a incrementar la base social d’aquests serveis i en el mateix sentit també s’aplicarà als ensenyaments artístics i l’escola de música. 
Aposta per la promoció de la ciutat i les polítiques socials
El pressupost per l’any 2017 a la ciutat de Vic compta amb major inversió social per treballar la desigualtat. Així, s’apuja un 3% més del que es va aprovar pel 2016 (43.055.284 euros) i les àrees que experimenten un augment més important respecte l’any passat són Turisme, comerç i mercats (147,75%); Món rural i medi ambient (32,41%); Urbanisme i activitats (23,51%); Benestar i família (13,66%); Educació (13’60%); i Igualtat i Ciutadania (10,29%).
D’aquestes dades es desprèn la voluntat de treballar per les persones. De fet, es vol estar al costat de les AMPA i els espais familiars i treballar per la gestió de l’alberg, els habitatges d’urgència social i es mantenen els ajuts d’urgència i beques socials.
Arnau Martí s’ha mostrat molt content per l’acord obtingut pel que fa a ordenances i pressupostos ja que va en la bona línia. Un compromís que ha permès incorporar una sèrie de canvis molt importants i que permeten no augmentar la pressió fiscal tal com va anticipar el regidor Solà.