02.11.16 - BARCELONA • Barcelonès

El món local català en defensa dels electes turcs i kurds

Miércoles, 02 de Noviembre de 2016

El dimarts 25 d’octubre de 2016 a les nou del vespre la policia turca ocupava l'ajuntament d'Amed / Diyarbakir. Fruit d’aquesta actuació, van ser arrestats per la policia turca els co-alcaldes de Diyarbakir Gültan Kisanak i Firat Anli, escollits democràticament el març de 2014

La Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i Alcaldes per la Pau observem amb preocupació aquesta situació
 
Gültan Kisanak va ser detinguda just després d'aterrar a l'aeroport de Diyarbakir, tornant d'Ankara, mentre que Firat Anli va ser detingut a casa seva, al centre de la ciutat de Diyarbakir. Les cases dels dos co-alcaldes van ser envaïdes per la policia a les nou del vespre durant dues hores i mitja. L'Ajuntament de Diyarbakir va ser bloquejat per la policia, que va començar un registre a les nou del vespre impedint que cap dels treballadors de l'ajuntament, inclosos els advocats, poguessin entrar a l'edifici.
 
Diyarbakir, és la capital de la regió kurda de Turquia, i el municipi de Diyarbakir és la institució municipal més important governada pel HDP-Partit de la Democràcia i dels Pobles. Gültan Kisanak és també co-presidenta de la Unió de Municipis del Sud-est d'Anatòlia (Gabb), que és una associació municipalista que inclou 106 municipis.
 
El President Tayyip Erdogan ha acusat a Kisanak i Anli de col·laborar amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), el qual està a la llista d’organitzacions terroristes.
 
Arrel de les detencions de Kisanak i Anli, també hi han hagut diferents detencions al poble turc, en especial dones, que es manifestaven pacíficament com a símbol de protesta d’aquests actes il·legals i anti-democràctics. 
 
Aquest atac als càrrecs electes kurds i turcs no és un fet nou a Turquia. A dia d'avui, 22 co-alcaldes electes estan empresonats, i 33 més han estat inhabilitats. 
 
El municipalisme català expressa la seva preocupació per aquests fets, i reconeix que la violència i les detencions no han cessat al sud-est de Turquia. Creiem que la manera de combatre aquestes amenaces és sempre, respectant l’estat de dret, els drets humans i les llibertats individuals. Així doncs, la detenció de Gültan Kisanak i Firat Anli està en contra de la Declaració dels Drets Humans, de la que Turquia n’és signatària.
 
Des del municipalisme català creiem que calen instruments i solucions polítiques per combatre la violència i el terrorisme a Turquia. Diàleg i respecte als representants municipals escollits democràticament pel poble turc i kurd, són les opcions viables per aconseguir l’estabilitat.