07.03.17 - BARCELONA • Barcelonès

La Central de Compres de l’ACM es consolida a les comarques de Barcelona amb 218 ens locals que adquireixen algun producte o servei

Martes, 07 de Marzo de 2017

Un 93% dels ajuntaments de l’àrea de Barcelona es beneficien de l’estalvi de preus i processos administratius


Imatge de l'acte.
L’ACM treballa per potenciar el factor ecològic i sostenible en els seus productes energètics
Més de 200 ens locals de les comarques de Barcelona (un 93%) adquireixen algun producte o servei a través de la Central de Compres del món local, impulsada per l’Associació Catalana de Municipis i Comarques. Els ens locals aconsegueixen millors preus, màxima seguretat jurídica, estalvi en procediments i expertesa local.
Actualment, la Central de Compres ofereix 9 productes o serveis (gas, electricitat, vehicles, assegurances, màquines tècniques, impressió i multifunció, paper d’oficina, equipaments informàtics i sistema de vídeoactes) que tenen com a objectiu que els ens locals catalans puguin oferir serveis de qualitat a la ciutadania.
Per presentar la Central de Compres, però també per debatre l’impacte de la nova llei de contractes al món local, l’ACM inicia un seguit de jornades al territori per intercanviar impressions i inquietuds amb tècnics locals. Aquest dimarts s’ha iniciat amb la primera sessió a Mataró, adreçada als municipis de les comarques properes a l’àrea de Barcelona.
El Consell Comarcal del Maresme ha acollit la primera jornada, que ha comptat amb una cinquantena de persones. El secretari general de l’ACM, Marc Pifarré, ha explicat que “formem i actualitzem sobre diversos aspectes de contractació pública, per compartir inquietuds amb tècnics locals”.

També ha presentat la Central de Compres que “genera molts beneficis, sigui de caire econòmic o administratiu, i dona seguretat jurídica i especialització tècnica amb tècnics locals que ens ajuden a definir com ha de ser la contractació”. Precisament, la Central de Compres ja treballa en la incorporació de nous serveis i està licitant el manteniment d’ascensors i treballant per adjudicar un contracte de desfibril·ladors o projectes de mobilitat sostenible i major eficiència de l’enllumenat públic. “El propi repte de l’ACM és introduir en la licitació de mobilitat i l’enllumenat públic criteris ecològics. De la mateixa manera que el contracte d’electricitat que avui en dia oferim als ens locals és d’energia 100% verda”.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, ha donat la benvinguda i ha posat en valor la feina de l’ACM a favor dels interessos dels ens locals davant dels canvis normatius. El delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, Miguel Àngel Escobar, ha destacat la voluntat de l’ACM d’optimització i gestionar bé els recursos escassos. 
Ajuntaments de l’àrea de Barcelona a la Central de Compres:
A les comarques més properes a Barcelona hi ha 218 ens locals que compren algun producte o servei. Si analitzem les dades per comarques i per nombre d’ajuntaments que compren algun producte o servei. Al Maresme i al Vallès Oriental tots els municipis adquireixen algun producte o servei:
 • Baix Llobregat: 30 ajuntaments el que suposa un 90%
 • Barcelonès: 1 ajuntament, el que suposa un 20%
 • Garraf: 6 ajuntaments, el que suposa el 100%
 • Maresme: 30 ajuntaments, el que suposa el 100%
 • Vallès Occidental: 22 ajuntaments, el que suposa el 96%
 • Vallès Oriental: 39 ajuntaments, el que suposa el 100% 
Central de Compres líder a Catalunya 
Actualment, la Central de Compres del món local compta amb 942 ens locals que adquireixen productes o serveis mitjançant aquest sistema pioner. Aquesta xifra demostra que és la Central Compres més utilitzada a l’Estat espanyol. En el cas dels ajuntaments, un 77,4% compren algun producte de la Central de Compres.
El subministrament elèctric és el servei més contractat amb més de 700 ens locals, seguit per les assegurances (479 ens locals) i el subministrament de gas (178 ens locals). Altres productes de major envergadura i cost com els vehicles (87 ens locals) i la maquinària tècnica (14 ens locals) també comencen a ser contractats. L’últim servei licitat, el sistema de vídeoactes i gravació, ja comença a rebre els primers encàrrecs d’ajuntaments.
9 sessions per tot el territori català
Es duran a terme un total de nou sessions arreu del territori català.
 • Girona, el 8 de març,
 • Lleida, el 15 de març.
 • Aran, el 16 de març.
 • Alt Pirineu, el 17 de març.
 • Catalunya Central, 22 de març.
 • Camp de Tarragona, 29 de març.
 • Terres de l’Ebre, 30 de març.
 • Àrea Metropolitana, el 5 d’abril.