20.10.11 - LLEIDA • Segrià

Alcaldes de la Franja reclamen una solució a l'atenció dels pacients d'aquest territori als hospitals lleidatans

Jueves, 20 de Octubre de 2011
Lleida (ACN).- Els alcaldes de localitats de la Franja de Ponent han reclamat avui a Lleida a les diferents admistracions implicades una solució al problema de l'atenció dels pacients d'aquest territori sota administració aragonesa en hospitals de Lleida. Els responsables municipals han fet reivindicació després de les recents denúncies de pacients de la Franja hagin estat derivats de l'Arnau de Vilanova cap a l'hospital de Saragossa per ser atesos, mentre la Generalitat reclama al Minister de Sanitat el cobrament de les atencions a pacients de la Franja. Els alcaldes han fet aquesta crida durant la visita que han dut a terme al Saló Municipàlia, acompanyats per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El president de la comarca de la Ribagorça José Franch, ha dit entendre les demandes que fa la Generalitat en voler cobrar "ja que molta gent de la Franja venen a Lleida i l'atenció sanitària és cara i, per això, defensat la necessitat d'un enteniment entre els governs català, aragonès i estatal amb l'establiment de compensacions econòmiques en funció de les atencions que hagi ofert o rebut cada territori. Així mateix, ha rebutjat que l'Arnau de Vilanova es pugui negar a atendre pacients de la Franja i s'ha mostrat partidari que aquests tinguin la llibertat d'escollir si volen anar a Lleida o a Barbastre. Franch ha explicat el cas d'una veïna de Torre la Ribera, localitat d'on Franch és alcalde, que ha optat per empadronar-se a Lleida, perquè així li puguin fer les receptes que necessita. 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Mequinensa, Magda Godia, també ha reclamat una solució "perquè els veïns de Mequinensa estiguem atesos com hem estat històricament, ja que les relacions entre Catalunya i Aragó han estat sempre correctes". L'alcaldessa ha defensat que les persones no tenim fronteres, si no que les fronteres es posen damunt d'un paper" i s'ha mostrat convençuda que "els ciutadans de la Franja poden completament integrats tant a Catalunya com a l'Aragó i, per tant, aquestes fronteres per nosaltres no existeixen i voldríem que administrativament tampoc".

Així, Godia ha demanat "sentit comú" i ha fet una crida a les administracions que correspongui a asseure's i a acostar posicions per tal que aquests dos territoris puguin seguir compartint serveis com fins ara. Per Godia, "els ciutadans no han de patir aquesta situació". L'alcaldessa ha explicat que quan es deriva un veí de Mequinensa a l'hospital de referència que és el de Barbastre es troba amb el problema que no hi ha transport públic entre aquestes dues poblacions i ha de recórrer a amics o familiars per ser transportat.

L'alcalde de Fraga, Santiago Escándil, ha reclamat a la Generalitat que sigui "sensible" a la "germanor" existent entre la Franja i Lleida per la relació "històrica, que va molt més enllà de l'àmbit social i comercial" entre aquests dos territoris. "És necessària l'atenció que hem rebut des de fa molts anys i voler posar una frontera on no ha existit mai és una gran equivocació", segons Escándil.

També s'ha mostrat partidari de la resolució d'aquest problema l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui ha expressat la voluntat del Departament de Salut d'arribar a una entesa. Ros ha explicat que està prevista una trobada entre els consellers de sanitat de Catalunya i Aragó, Boi Ruiz i Ricardo Oliván, per desencallar aquesta qüestió. Per Ros, entre Lleida i Aragó "no hi ha fronteres, hi ha una línia d'unió i no de separació". "La Franja és un territori amic i germà amb una vinculació històrica amb Lleida i Lleida amb la Franja, que cal desenvolupar i resoldre els problemes que hi vagin sorgint".

Litigi de l'art sacre de la Franja

Durant la trobada també ha sortit el tema del litigi per l'art sacre de la Franja que es troba al Museu de Lleida i que reclama el Bisbat de Barbastre-Montsó. Sobre aquesta qüestió, Àngel Ros ha expressat la seva voluntat perquè el litigi es resolgui "sense cap dubte" per la via del diàleg i no per la judicial, tot i recordar que hi ha sentències judicials pel mig en un sentit i en un altre. En el mateix sentit s'ha manifestat Escándil, que també s'ha mostrat convençut que algun dia s'arribarà a una entesa que satisfarà a les dues parts. Per l'alcalde de Fraga, "el fonamental ha de ser el diàleg i l'enteniment entre el territori, que estarà sempre per sobre dels processos judicials".

Igualment, el president de la Ribagorça aragonesa ha defensat un acord perquè Barbastre i Lleida puguin exposar i compartir l'art sacre. Tot i això, ha afirmat que tractant-se d'un tema eclesiàstic "ha de ser l'Església qui ha de prendre la determinació de tornar cada cosa al seu lloc".

Els alcaldes de la Franja han visitat aquest dijous la 16a edició de Municipàlia, on han estat rebuts per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. Entre altres, hi ha assistit els representants dels municipis de Candasnos, Saidí, Altorricó, Aren, Alcampell, Albelda, Pont de Montanyana, Mequinensa, Torrent de Cinca, Binéfar, Benabarri, Bonansa , Sopeira, Camporrells i Vencilló, a més dels presidents de les comarques del Baix Cinca, de la Llitera i la Ribagorça.