27.10.11 - ALELLA • Maresme

Alella amenaça amb denunciar l'Incasòl si permet que un inversor privat compri una promoció d'habitatge protegit

Jueves, 27 de Octubre de 2011
Alella (ACN).- L'Ajuntament d'Alella (Maresme) demanarà formalment a l'Institut Català del Sòl (Incasòl) que aturi el procés de venda dels 61 habitatges de protecció oficial de Cal Doctor. Aquesta venda la va anunciar la setmana passada el mateix Incasòl, amb un preu de sortida són 6,5 MEUR i l'objectiu, segons l'ens públic, d'obtenir recursos per impulsar noves polítiques d'habitatge. L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ho considera una "traïció" i recorda que l'Ajuntament va cedir "gratuïtament" els terrenys a la Generalitat. Ara lamenta que el Govern decideixi "unilateralment" vendre patrimoni municipal. Francisco assegura que si l'Incasòl no rectifica "es prendran totes les accions legals que sigui possible".

Durant el darrer mandat municipal, l'Ajuntament d'Alella va cedir uns terrenys a la Generalitat perquè hi fes pisos de protecció oficial. Es tracta de la promoció de 61 habitatges i 66 aparcaments de Cal Doctor, al capdamunt de la riera de Coma Fosca. Es tracta de la promoció d'habitatge públic més gran del municipi, que ara podria a passar mans privades.

L'Incasòl pretén vendre els immobles a l'inversor que presenti la millor oferta i, passats 25 anys, els habitatges, que ara son de lloguer, podrien vendre's. L'alcalde d'Alella considera que aquesta operació "va en contra de la filosofia i els principis sobre els quals ha treballat l'Ajuntament", que "vetlla perquè tot el sòl que es pugui destinar a habitatge social sigui públic i de lloguer".

En aquest sentit, Francisco considera que l'Incasòl està "trencant la confiança que se li va dipositar" i ha titllat l'operació de "traïció" al poble d'Alella. L'alcalde recorda que l'Ajuntament va cedir "gratuïtament" els terrenys a la Generalitat i que el sòl públic al municipi és un be "molt escàs" al qual el govern municipal "no està disposat a renunciar".

L'Ajuntament té previst debatre aquest dijous una moció per demanar a l'Incasòl que aturi el procés de venda de Cal Doctor. L'alcalde, però, ja adverteix l'ens públic que si decideix tirar endavant amb l'operació "es prendran totes les accions legals que sigui possible". "Estem estudiant les diferents actuacions que podem fer", ha afegit l'alcalde.

Actualment Alella té 69 habitatges de protecció oficial de lloguer i amb la venda dels 61 de Cal Doctor es perdria el gruix del parc públic d'habitatges. L'alcalde reconeix que el canvi de mans de Cal Doctor "no ha d'afectar als actuals llogaters", però alerta que quan s'acabessin els actuals contractes, els nous criteris d'adjudicació dependrien del propietari privat. "Es perdrà el criteri d'igualtat d'oportunitats", augura.

A més de la promoció d'habitatges d'Alella, l'Incasòl també ha posat al mercat dues promocions més dels municipis veïns del Masnou i Teià. En total, sumen 193 pisos, 194 aparcaments i cinc locals comercials. El preu de sortida del conjunt és d'uns 18 MEUR. Els pisos d'Alella es vendran per un mínim de 6,5 MEUR, un preu que, segons l'alcalde, és "bastant superior" al que va costar contruir-los.

Segons es reflecteix a l'acta de lliurament de les obres, signada pel mateix Incasòl i l'empresa que es va encarregar de la construcció dels habitatges, els pisos de Cal Doctor van tenir un cost del 5,7 MEUR. "Podem entendre els problemes de liquiditat que pugui tenir l'Incasòl, però no el fet que una empresa pública es plantegi fer inversions a Sud Amèrica amb el patrimoni municipal d'Alella", ha ironitzat Francisco.