27.10.11 - GRANOLLERS • Vallès Oriental

El consell comarcal del Vallès Oriental només pot garantir els serveis fins a la primavera

Jueves, 27 de Octubre de 2011
Granollers (ACN).- La Generalitat s'ha compromès a pagar part del deute que té amb el consell comarcal del Vallès Oriental. Saldarà 4,8 milions d'euros fins el febrer del 2012, dels gairebé 9 milions d'euros que encara deu a l'entitat. El president del consell comarcal, José Orive, ha assegurat a l'ACN que aquest anunci suposa un "respir", però tot i així ha dit que només pot garantir els serveis fins a la pròxima primavera. Orive ha avançat que el consell està estudiant formules per fer més rendible el transport escolar, com ara establir noves rutes encara que això suposi més temps de trajecte. En aquest sentit, ha reclamat un canvi en la legislació perquè alumnes de primària i secundària puguin compartir autobús.

La situació ha millorat respecte el consell d'alcaldes de principis d'octubre, segons ha assegurat José Orive. El president del consell comarcal ha dit que aquests 4,8 milions d'euros donen oxigen a l'entitat, però també ha avisat que més enllà del febrer no hi ha cap data ni cap compromís per rebre la resta del deute, que es podria anar augmentant si tampoc arriben al dia les partides pel 2012. Davant de tot plegat, Orive ha anunciat que només pot garantir els serveis fins a la pròxima primavera.

En aquest sentit, José Orive ha demanat al Govern una millor planificació en els pagaments "per no posar en risc" la capacitat del consell. Ha afegit que cal una "previsió acurada dels ingressos per poder planificar l'escenari al que l'entitat haurà de fer front i buscar solucions per atendre els ciutadans".

"Llacunes" en la legislació

El president ha avançat que el consell comarcal està estudiant formules per fer més rendibles alguns serveis, com ara el transport escolar, que cada dia desplaça 1.800 alumnes a la comarca. Ha explicat que s'estan analitzant noves rutes perquè els autobusos vagin més plens, encara que això suposi un increment en el temps del trajecte. La variació de rutes també s'està analitzant pel transport adaptat.

En aquest sentit, ha avisat que hi ha "llacunes"en la reglamentació del transport escolar que no permeten fer més econòmic el servei. Ha indicat que hi ha casos en què els alumnes de primària i secundària no poden compartir el mateix autobús. A més, també ha puntualitzat que la reglamentació posa moltes traves perquè un alumne pugui agafar l'autobús per anar a un centre d'ensenyament del mateix municipi, independentment de la distància que hagi de recórrer.

El consell comarcal gestiona el transport escolar, el transport adaptat, les beques de menjador i financia serveis socials.