27.10.11 - TORTOSA • Baix Ebre

El govern de Tortosa inclou més de 400 actuacions en el segon Pla d'Actuació Municipal (PAM) de la ciutat

Jueves, 27 de Octubre de 2011
Tortosa (ACN).- El govern municipal de l'Ajuntament de Tortosa ha inclòs més de 400 actuacions en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) per a l'actual mandat 2011-2015. L'alcalde, Ferran Bel, ha destacat que s'inclouen actuacions a tots els àmbits i per a tots els barris i pobles del municipi, i ha recordat que el primer document de planificació de la ciutat es va impulsar en l'anterior govern, liderat per CiU. "Pensem que el primer ja va ser una molt bona eina no només per l'equip de govern sinó també per a la ciutadania", ha manifestat. Tot i que no ha quantificat les actuacions que s'inclouen al Pla, Bel sí que ha xifrat entre 15 i 18 MEUR, la inversió directa que haurà de fer l'Ajuntament durant aquest mandat.

Bel ha assegura que el PAM que ha presentat avui dóna resposta als reptes de la ciutat i que "com no podia ser d'altra manera" està basat en el programa electoral de CiU. "Estaríem enganyant a la gent si no ho féssim. El nostre programa va rebre el suport majoritari dels electors i s'havia de traslladar al pla d'actuació", ha manifestat l'alcalde.

En total, hi ha unes 413 actuacions repartides per àmbits i amb una previsió d'execució en algun o alguns anys del mandat. Amb tot, Bel ha recordat que el PAM no és un document tancat. "És dinàmic i això vol dir que en algun moment pot caure alguna actuació i incloure'n de noves, com produir-se canvis en la temporalització". En aquest punt, l'alcalde ha explicat que l'elaboració d'un pla estratègic de la ciutat també pot fer necessari la inclusió d'alguna actuació que en aquest moment no està prevista. Bel ha avançat que confia que l'elaboració del pla comenci abans d'acabar l'any i que estigui enllestida per finals del 2012.

El nou PAM també ha estat planificat tenint en compte l'actual context econòmic que Bel ha qualificat d'"incert". "Preveiem que el 2012 serà un any de molta contenció pressupostària però que al 2013, 2014 i 2015 podem tenir ja un nou sistema de finançament local i majors complicitats amb les altres administracions que ara també estan fent ajustaments", ha afegit.

Malgrat no quantificar el volum inversor total que suposarà el PAM, l'alcalde sí que ha assegurat que suposarà menys d'un 50% del pressupost de l'anterior mandat, i ha situat la xifra d'inversió directa de l'Ajuntament entre els 15 i els 18 MEUR. Segons ha detallat, aquesta quantitat inclouria també dos anys de previsió de Llei de barris pel barri de Sant Jaume.

Entre les actuacions que inclou el nou PAM hi ha la nova zona d'oci i comerç a l'antic pont del tren, la recuperació de les antigues escoles de Sant Llàtzer per a l'ús cívic i social, la redefinició de la fira multisectorial Expoebre, la creació de la Brigada d'Acció Ràpida, la renovació de tot l'enllumenat públic, l'impuls a la creació de residències universitàries a la ciutat, la construcció de la piscina olímpica i el palau d'aigües, restaurar la màquina del tren del ferrocarril, aprovar el Pla Director de les Muralles, o adquirir el castell de Tenasses. Així mateix, el PAM també inclou la defensa del Corredor Mediterrani com a infraestructura vital per al territori. En aquest punt, Bel ha defensat també el ramal Tarragona-Móra-Casp-Saragossa com a connexió pels corredors Mediterrani i Central.