28.10.11 - VILANOVA I LA GELTRÚ • Garraf

Vilanova i la Geltrú vol que les grans superfícies puguin obrir els diumenges d'estiu

Viernes, 28 de Octubre de 2011
Vilanova i la Geltrú (ACN).- L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú treballa perquè les grans superfícies del municipi puguin obrir els diumenges i festius a partir de la propera temporada d'estiu. Segons ha manifestat a l'ACN el regidor de promoció econòmica, això seria possible ampliant la delimitació de la zona turística, ja que la qualificació com a municipi turístic només la té una part de la ciutat. Així, la regulació d'horaris canviaria i permetria obrir els festius, un fet que per al regidor és "interessant". Però insisteix en que "no ha d'anar en detriment del comerç de proximitat". Per això, el govern local busca "conciliar els interessos de les parts", ja que el petit comerç no veu viable treballar els diumenges.

Fa uns 15 anys que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va sol·licitar a la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya la qualificació com a municipi turístic només d'un part de la ciutat. Així doncs, segons la regulació d'horaris comercials que implica aquest reconeixement, els establiments que hi ha des de la via del tren i fins a la platja podrien obrir els diumenges i festius, mentre que la resta de comerços no ho tenen permès.

Davant d'aquesta situació i de la generació d'activitat econòmica que tenen els centres comercials de municipis pròxims com el de la Rambla del Garraf de Sant Pere de Ribes o el Polígon Les Salines de Cubelles, alguns grans establiments van demanar fa un any a l'Ajuntament vilanoví canviar aquesta situació.

És per aquest motiu que ara el govern de la ciutat està treballant per trobar la solució "sense perjudicar al comerç de proximitat", segons ha manifestat el regidor de promoció econòmica, Gerard Figueras. La intenció de l'Ajuntament és "conciliar els interessos" d'aquestes grans superfícies que podrien fer negoci els diumenges i dels petits comerciants que no veuen factible treballar els festius.

A més, Figueras creu que "si volem ser un municipi turístic de qualitat, no té sentit que només estigués qualificada una part de la ciutat". I alhora li sorprén que siguin municipi turístic plenament d'altres com Sant Pere de Ribes o Cubelles. Per aquest motiu, el govern està buscant la fórmula per fer que aquests grans establiments puguin obrir, sense que estigui permès a la zona dels petits comerços.

Tot i que aquesta solució l'ha de dictaminar la Direcció General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, segons ha explicat Figueras, una possible ressolució del conflicte seria moure lleugerament la línea divisòria uns metres per ampliar la zona turística. Aquesta possibilitat -que de moment només és una proposta inicial- solucionaria previsiblement les peticions actuals de les dues parts. El regidor creu que al desembre d'aquest any ja podria donar-se una nova situació que solucionés el conflicte de cara a la propera temporada d'estiu.

Comerç de proximitat o grans superfícies

Des de Viu Comerç, l'entitat que aplega els comerciants del centre de la ciutat, la seva presidenta, Amèlia Maestre, ha deixat clar que això afectaria al model de comerç que té la ciutat. I ha destacat que "a Vilanova ens hem esforçat molt per aconseguir ser un dels pols comercials a l'aire lliure més importants situat entre Barcelona i Tarragona".

Maestre ha assegurat que aquesta petició "no s'ha fet des del comerç local", perquè als comerços petits i familiars "no els seria fàcil assumir les despeses corresponents" per obrir els diumenges i festius. La representant dels comerciants ha mostrat fermament la seva disconformitat: "Perquè dues persones ho demanin, no crec que s'hagi de considerar turística tota la ciutat".

La presidenta de Viu Comerç conclou explicant que "els diumenges no acostumen a ser dies de molta activitat" i que no seria bo que els comerços del centre "fessin la competència als del barri de Mar als que se'ls ha de donar suport".

Aquesta és també l'opinió de Figueras, que no ha deixat de considerar que seria "interessant" tenir a la ciutat grans superfícies obertes els dies festius, ja que creu que la població de Vilanova no hauria d'anar als centres comercials de municipis veïns, perquè així "es generaria activitat i llocs de treball a la nostra ciutat".

En aquest mateix sentit s'han posicionat des de l'HiperSimply, una de les grans superfícies que ha sol·licitat poder obrir els diumenges. Una portaveu d'aquesta empresa ha explicat a l'ACN que "s'està escapant un flux comercial important cap a altres municipis". I creu que cal "aprofitar més el turisme que hi ha a Vilanova".