28.10.11 - CERCS • Bergadà

Cercs estudia convertir la central tèrmica en una planta de biomassa

Viernes, 28 de Octubre de 2011
Cercs (ACN).- L'Ajuntament de Cercs i l'empresa propietària de la central tèrmica, E.ON, estudien aprofitar les instal·lacions de la central per crear-hi una planta de biomassa. Després de 40 anys d'activitat, la tèrmica deixarà de funcionar el 31 de desembre d'enguany. El motiu és que se li ha acabat la vida útil i s'inclou en el pla estatal de reducció d'emissions, que estableix per a la central un funcionament màxim de 20.000 hores que s'acaben aquest any. L'alcalde de Cercs, Ferran Civil, ha explicat a l'ACN que "el tancament de la central deixarà sense feina 46 treballadors i suposarà una minva d'ingressos molt important per al consistori, que anualment recapta 200.000 euros dels impostos que cobra a E.ON".

L'alcalde de Cercs, Ferran Civil, ha assegurat a l'ACN que una planta de biomassa permetria aprofitar part de les instal·lacions i "gairebé triplicaria els llocs de treball directes i indirectes que actualment genera la central". Segons Civil, la tèrmica és el lloc "idoni" per instal·lar-hi una planta de biomassa perquè té la sortida elèctrica necessària i perquè està envoltada de boscos que aportarien la matèria prima.

Civil considera que si la central tèrmica de Cercs esdevé una planta de biomassa hi hauria "un doble benefici per al territori, d'una banda per la generació de nous llocs de treball i de l'altra, perquè tindríem uns boscos més netejats i arreglats que dificultarien la possibilitat d'incendis". Segons Civil, Cercs i la comarca "necessiten una nova activitat industrial com la biomassa".

De moment, l'Ajuntament de Cercs i E.ON han signat un conveni en què les dues parts es comprometen a buscar iniciatives que "facilitin la creació i el desenvolupament d'oportunitats industrials sostenibles a la zona". Segons Civil, el conveni és un "pas endavant" perquè "fins fa poc semblava que la voluntat de la multinacional alemanya era tancar i ara en canvi, han mostrat el seu compromís".

Actualment, Civil ha assegurat que "el futur ús de la central de Cercs es troba en estudi". En aquest sentit, el desenvolupament d'una futura planta de biomassa dependrà de les conclusions que E.ON està estudiant. L'alcalde ha explicat que s'està valorant la capacitat que podria tenir, i ha assegurat que si s'acaba fent seria una de les més importants del país. D'altra banda, Civil també ha dit que E.ON ha de valorar si vol liderar aquest projecte. Un fet que, segons ell, "asseguraria l'èxit perquè es tracta d'una empresa amb gran experiència".

Tot i això, l'alcalde de Cercs ha explicat que el conveni signat entre E.ON i l'Ajuntament té una vigència de quatre anys i ha assegurat que si no es fa res en aquest període, la central s'haurà d'enderrocar i s'hauran de desballestar totes les instal·lacions.

E.ON Espanya forma part d'un dels majors grups energètics de capital privat del món amb 85.000 empleats. L'empresa alemanya és propietària de la central tèrmica des de l'any 2008, i va prendre el relleu al grup italià Enel i a Fecsa Endesa. Una central que va inaugurar-se el 12 d'agost del 1971 i que deixarà de funcionar, més de 40 anys després, el 31 de desembre.