29.10.11 - BARCELONA • Barcelonès

Les denúncies a Barcelona pel control de gossos perillosos augmenten un 35%

Sábado, 29 de Octubre de 2011
Barcelona (ACN).- La Guàrdia Urbana ha posat un total de 1.114 denúncies per infraccions relacionades amb la tinença d'animals de companyia en el que portem de 2011. De fet, de gener a octubre s'han incrementat un 35% les denúncies per gossos potencialment perillosos sense microxip o no censats respecte el mateix període de l'any passat i també han pujat, un 36%, les denúncies a propietaris de gossos potencialment perillosos sense llicència, segons informa l'Ajuntament de Barcelona. La Guàrdia Urbana ha iniciat una campanya per sensibilitzar als propietaris de gossos de la necessitat de tenir comportaments cívics i per controlar el compliment dels deures legals i la correcció d'actituds incíviques.

La campanya impulsada per la policia barcelonina farà especial incidència a parcs, places i jardins, ja que són els espais on es pateix més l'incivisme d'alguns propietaris de gossos. Els objectius principals de la campanya són sensibilitzar als propietaris de gossos sobre la necessitat d'adoptar comportaments cívics respecte a la tinença d'animals de companyia, fomentar hàbits de conducta per a millorar la convivència amb els altres ciutadans i fer complir als propietaris d'aquests animals les obligacions legals corresponents.

A més, l'actuació de la Guàrdia Urbana se centrarà principalment en el compliment dels deures legals i la correcció de les conductes incíviques. Així, es verificarà el cens i la identificació dels gossos a partir de la implantació subcutània d'un microxip; es controlarà el compliment de la normativa en relació a la tinença de gossos de races potencialment perilloses; es vigilarà la recollida de les deposicions dels animals i s'evitarà la invasió d'espais de jocs infantils per part de persones amb el seu gos.

Si la conducta no és greu, s'advertirà prèviament als responsables dels gossos i, si aquesta comunicació no és possible o és reincident, es formularan les corresponents denúncies.

Respecte al mateix període de l'any passat, hi ha hagut un lleuger increment del número de denúncies, passant de 1.109 a 1.114. La majoria són pel fet que l'animal no porti microxip o no estigui censat (687 denúncies de gener a octubre del 2011), seguit de no portar un gos potencialment perillós amb morrió o lligat (178). També s'han interposat 108 denúncies per tenir un gos potencialment perillós sense microxip o no censat i 53 denúncies per no tenir llicència.

A més, s'han interposat 74 denúncies per deposicions i miccions de gossos a la via pública i 14 per donar menjar als animals a les vies i als espais públics.

Paral·lelament a la campanya de la Guàrdia Urbana, l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa una campanya informativa en un centenar de punts de la ciutat amb una vintena educadors ambientals que facilitaran informació sobre tinença responsable als propietaris de mascotes. Els emplaçaments seran 138 espais de tots els districtes de la ciutat on s'ha detectat la necessitat de millorar la convivència ciutadana amb els animals de companyia.