29.10.11 - L'HOSPITALET • Barcelonès

L'Hospitalet es rendeix al manga en la seva darrera edició a la ciutat

Sábado, 29 de Octubre de 2011
L'Hospitalet de Llobregat (ACN).- L'afició pels manga i la filosofia "otaku" governa per darrer cop l'Hospitalet de Llobregat, punt de trobada d'amants del còmic que disfressats o no han volgut assistir a la última edició que es celebra a La Farga d'aquesta ciutat. Molts són reincidents i amb el pas dels anys han cultivat amistats d'arreu de l'estat que només veuen un cop l'any, coincidint amb el saló. Els més nostàlgics trobaran a faltar el recinte, però esperen que l'esperit no es perdi tot i el canvi d'ubicació. Les cues tant per accedir com per aconseguir la signatura dels seus autors preferits són els protagonistes d'una edició que compta amb l'il·lustrador Hiroshi Hirata i el director Keiichi Hara (Doraemon) entre d'altres.

Duen perruques vistoses, espases d'espuma i vestits amb colors molt vistosos. No es tracta de Carnestoltes, tot i que la influència del Halloween ve perfecte per molts dels assistents al Saló del Manga, que durant setmanes han preparat les seves disfresses inspirades en els seus personatges de còmic favorits i també de morts vivents, un gènere que des de l'any passat s'ha reforçat gràcies, en part, a la versió televisada de The Walking Dead.

Després d'una llarga cua i fer mans i mànigues per gaudir dels diferents descomptes possibles, sobretot per als més joves, molts dels assistents busquen antics coneguts, amics fets en anteriors edicions, i que només veuen un cop l'any. A dins del recinte tots són iguals, vinguin d'on vinguin, la seva afició pel manga els uneix. Aquest fet es reforça en el cas dels jocs en línia com Dofus o League of Legends, que concentra a grups de jugadors que s'han citat expressament per aquesta trobada.

"Et disfrasses perquè dones a entendre que t'agrada molt un personatge, que l'adores i que et vols transformar en ell", explica Marisol Càceres, una jove de Santa Perpètua de Mogoda que s'ha citat amb diferents amics al saló per gaudir de la seva afició, sobretot del Detectiu Conan i de Bola de Drac. La seva amiga, l'Iris Vidal, confessa que l'afició pel món del còmic és una herència: "El manga m'atrau des de petita, el meu germà m'hi va introduir i m'hi vaig aficionar, dec tenir entre trenta cinc o quaranta còmics a casa", assegura.

Elles ho tenien ben a prop i hi ha arribat en transport públic, el mateix mètode que ha escollit en Toni Nieto, tot i que ell ve de més lluny: "He sortit en autocar de Madrid a la una de la matinada i he arribat aquest matí, no he dormit gens". En Toni va fer amics al Madrid Japan Weekend, un saló similar al de L'Hospitalet de Llobregat on va conèixer gent enamorada, com ell, d'aquest món, i entre tots es van convèncer per trobar-se novament a Catalunya: "El d'aquí és el millor saló de tot l'Estat", afirma rotundament.

En Toni és el primer cop que hi ve, però hi ha casos històrics. La Laura de la Lama ve de Sevilla, i aquest cop és el setè any que decideix fer un cop de cap, agafar el tren i plantar-se a L'Hospitalet, disfressada, a més: "Vaig vestida de Fènix de Gel, és un personatge d'un videojoc que m'agrada, el League of Legends, i duc un ou que representa quan em transformo, i unes ales que es despleguen", explica aquesta eixerida noia de 21 anys que ha vingut sola però es trobarà amb diversos amics de diferents punts de l'Estat.

Com ella, molts dels assistents s'han organitzat per quedar-se a dormir a casa d'un amic o un altre. Molts d'ells són joves i el seu giny els fa buscar maneres econòmiques per permetre's un viatge que en condicions normals podria suposar una forta despesa, però el menjar ràpid i econòmic i l'allotjament a casa d'algun company permet abaratir l'experiència.

Els atractius d'aquesta jornada han estat l'actuació de la banda de pop coreà JYJ, que ha reunit a centenars de fans incondicionals; la trobada amb els dobladors de 'Bola de Drac' i la presència del 'mangaka' Hiroshi Hirata, amb una conferència sobre el món dels samurais. També s'hi han pogut veure les últimes novetats en videojocs per a la consola XBox 360, amb premis per als participants; i la projecció de la sèrie 'Reborn' a l'Auditori Barradas, junt amb una part del cinema de Makoto Shinkai.

Els més aclamats

Les novetats editorials poc poden fer contra la tradició arrelada en certs mercats. A casa nostra les adaptacions a la petita pantalla de mangas històrics com Bola de Drac i el Doctor Slump els converteixen en una de les peticions més corrents: "Son dos manga tradicionals de casa nostra, que hem vist des de petits a TV3 i que ara es tornen a emetre al canal 3xl", explica una de les treballadores de l'editorial Planeta, que reconeix que amb la crisi esperaven una menor afluència de visitants, tal i com va passar al Saló del Còmic de Barcelona, un fet, però, que no ha estat així.

Segons la treballadora de Planeta, un altre dels principals éxits de l'edició d'enguany són els còmics de l'anime One Piece que s'emet pel canal Boing.

La inauguració de l'última edició del Saló del Manga a l'Hospitalet ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de FICOMIC i del Gremi d'Editors de Catalunya, Xavier Mallafré; la tinent d'alcalde de l'Ajuntament de l'Hospitalet, Mercè Perea; el cònsol del Japó a Barcelona, Hidehiro Tsubaki i el director del Saló, Carles Santamaria.