30.10.11 - GANDESA • Terra Alta

La Festa del Vi de Gandesa fa un nou salt qualitatiu apostant per la gastronomia de la Terra Alta

Domingo, 30 de Octubre de 2011
Gandesa (ACN).- Gandesa torna a ser aquest cap de setmana l'aparador del vins de la Denominació d'Orígen Terra Alta. La Festa del Vi, a punt de complir un quart de segle, potencia enguany la gastronomia fent un pas més en l'aposta per la qualitat i l'excel·lència i ha incorporat "les punxades", mot amb què a la comarca es coneixen les tapes o aperitius que es prenen després de treballar. Segons l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, la Mostra de Vins tindrà "l'equilibri" que li faltava i s'ha tornat a instal·lar a la Rambla Democràtica en una carpa, enguany de 700 metres quadrats, que facilita la mobilitat del públic i ofereix més aforament. Dimecres es celebrarà la jornada professional al celler cooperatiu de Gandesa.

La festa va nàixer fa gairebé un quart de segle com un homenatge als pagesos un cop acabada la verema. La clotxa, un dels àpats tradicionals de la pagesia terraltina a la tardor i l'hivern ha tingut des dels inicis de la festa el seu espai particular, amb un dinar popular, que es celebra aquest diumenge, on es serveix la meitat d'un pa de pagès farcit a base de tomàquets i alls escalivats, arengada a la brasa i oli d'oliva verge extra, sempre acompanyada amb vins blancs de la terra i en especial dels vins garnatxa blanca.

Enguany però la gastronomia de la comarca pren especial protagonisme perquè acompanya la Mostra de Vins en forma de "punxades". Quinze restaurants de la Terra Alta i l'Escola de Cuina de Tortosa Via Magna, ofereixen diferents varietats de "punxades", les tapes o aperitius que es consumeixen als pobles de la comarca, normalment, en acabar la jornada laboral. L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha considerat que s'aconsegueix d'aquesta manera "l'equilibri que faltava a la mostra de vins". "El vi ha d'anar acompanyat de gastronomia", ha remarcat.

A tot, la fira de Gandesa es celebra en el marc de les Jornades Gastronòmiques del Corder que es celebren des de 21 d'octubre fins al 27 de novembre a la comarca.


Un quart de segle

La Festa del Vi, com els vins de la zona, han fet una gran salt qualitatiu en l'última dècada. S'hi ofereixen cursos d'iniciació al tast, degustacions comentades dels millors vins de la comarca o una jornada professional. Segons Carles Luz, la vinculació del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Terra Alta com a col·laborador tècnic de la festa ha estat la clau "d'aquesta professionalització". "Hem evolucionat amb més qualitat, més imaginació, hi participen més cellers, i és senyal que les coses es fan bé", ha apuntat l'alcalde.

La festa també ha incorporat des de l'edició passada, la Nit de la Garnatxa Blanca, "una nit màgica", segons Luz, que és un complement de la campanya de distinció dels vins de la Terra Alta que es fan amb aquesta varietat, molt arrelada a la zona. Tant arrelada, que un terç de la producció mundial de garnatxa blanca està a la comarca ebrenca. Per aquets motiu el Consell Regulador ha llançat una nova marca, "Terra Alta Garnatxa Blanca", un distintiu de garantia específic que identifica i dóna nom als vins blancs 100% garnatxa blanca que acrediten un nivell superior de qualitat i singularitat. L'alcalde de Gandesa ha destacat que aquest és un nou tret diferencial "que serveix per a promocionar aquesta varietat que està implantada a la comarca".

"Tenim un vins esplèndids, estem a les llistes Parker, a la Terra Alta ja ens estan coneixent internacionalment i això és fruit de l'esforç de tot els cellers", ha apuntat Luz.