3.11.11 - BARCELONA • Barcelonès

La síndica de Barcelona demana a la Guàrdia Urbana que sigui menys tolerant amb els ciclistes

Jueves, 03 de Noviembre de 2011
Barcelona (ACN).- La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha assegurat que hi ha una "gran tolerància" amb les infraccions dels ciclistes. Segons ha dit, per la manca d'una xarxa segura es permet als usuaris de bici que circulin per la vorera. Vilà ha demanat més presència i vigilància a la Guàrdia Urbana per dissuadir els infractors i, fins i tot, que si ha de sancionar ho faci. D'una altra manera, ha dit, acabarà creant-se "molt malestar". L'informe elaborat per la Sindicatura sobre l'ús de la bicicleta a Barcelona ha constatat la manca d'encaix d'aquest mitjà de transport en la circulació. Vilà ha reclamat més inversió en infraestructures, sobretot en els carrils bicis, per millorar la situació.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha presentat aquest dijous un informe sobre l'ús de la bicicleta a Barcelona. Segons Maria Assumpció Vilà, es tracta d'una bona solució per a la circulació perquè és un vehicle silenciós, que no contamina i que ajuda a descongestionar el trànsit a la ciutat. Per tant, la implantació del servei del Bicing, que va comportar un increment de l'ús d'aquest mitja de transport, és, en principi, positiva. No obstant això, Vilà ha afirmat que el servei es va implantar sense tenir en compte si les infraestructures ja existents a Barcelona suportarien les conseqüències d'aquesta implantació. La resposta, segons la síndica, és negativa. Per tant, ha comentat, la bici no té encaix en la circulació de la ciutat.

Vilà ha declarat que, sovint, els ciutadans no coneixen la normativa a què estan subjectes. Per això, ha dit, moltes vegades, es produeixen conflictes. En aquest sentit, la síndica ha constatat una excessiva tolerància amb els ciclistes infractors. Segons ha dit, la manca de seguretat en la xarxa ha fet que se sigui més tolerant amb els usuaris d'aquest mitjà de transport, sobretot, quan circulen per la vorera. L'estudi constata que només el 19% de les 11.000 denúncies a ciclistes presentades entre 2007 i 2011 estan motivats per la invasió de voreres, mentre que el 65% perquè s'han saltat un semàfor.

Per això, ha demanat més contundència a la Guàrdia Urbana a l'hora de tractar aquests conflictes. Si més no, ha considerat, la presència d'agents als carrers i l'avís als ciclistes que infringeixen la llei, dissuadiria a molts ciclistes de cometre'n. A més, Vilà s'ha mostrat partidària de sancionar, si s'escau.

Millores en les infraestructures

L'estudi ha constatat la manca d'encaix de la bicicleta a la circulació de la ciutat i, per aquest motiu, la Sindicatura ha presentat una sèrie de propostes de millora. Les prioritàries són, segons Vilà, la revisió de la xarxa de carrils bici. Els que existeixen, ha assenyalat, són tan estrets que són insuficients. A més, la síndica ha defensat la implantació de més carrils. L'objectiu final, ha dit, és que pugui haver-hi una circulació continua dels ciclistes per la ciutat, sigui pels carrils bicis o per les calçades en les què es permet la seva circulació i en les que els cotxes no poden anar a més de 30 quilòmetres per hora.

A més, la Sindicatura ha proposat que s'impulsi la contractació de pòlisses d'assegurança entre els ciclistes. També han recomanat que es creï un registre de bicis.

Segons Vilà, l'aposta de l'Ajuntament pel servei del Bicing és una bona noticia. No obstant això, cal que això s'adeqüi amb una major inversió en les infraestructures per garantir una bona circulació. Les dades de l'informe constaten que el consistori es gasta cada any 17 milions d'euros en el Bicing, mentre que en els darrers quatre anys només s'han invertit 4,5 milions en infraestructures.