3.11.11 - BARCELONA • Barcelonès

Barcelona prohibirà l'accés de busos turístics a l'illa de la Sagrada Família i ampliarà voreres a Marina i Sardenya

Jueves, 03 de Noviembre de 2011
Barcelona (ACN).- L'Ajuntament de Barcelona prohibirà a partir de la Setmana Santa del 2012 l'accés del autobusos turístics a l'illa de carrers que envolten la Sagrada Família, limitada per Provença, Sardenya, Mallorca i Marina. El regidor del districte de l'Eixample, Gerard Ardanuy, ha presentat el pla per reordenar els autobusos en aquest punt, que també inclou l'eliminació de les parades que actualment utilitzen aquests busos als carrers de Marina i Sardenya, davant de les façanes de la Glòria i el Naixement. Aquestes parades es traslladaran a la plaça de la Hispanitat. D'altra banda, s'ampliaran les voreres dels carrers Marina i Sardenya entre Provença i Mallorca fins els 7,5 metres (les actuals en tenen cinc).

Aquest pla arriba després que en els últims anys els problemes de mobilitat hagin augmentat, en paral·lel amb el creixement de visitants al temple d'Antoni Gaudí. Aquesta conflictivitat entre autobusos, turistes i veïns va arribar fins i tot a provocar un atropellament amb tres ferits greus a finals del passat setembre.

La principal mesura del pla és la prohibició d'accés als carrers que envolten la Sagrada Família per als autobusos turístics. Altres autobusos, com són per exemple els de transport escolar o el Bus Turístic, si que hi podran circular. Amb aquesta mesura es vol crear un perímetre "de pacificació" a l'entorn del temple, segons ha explicat Ardanuy.

La prohibició s'indicarà a través de senyals de trànsit, i, durant els primers dies, es reforçarà amb el suport de la Guàrdia Urbana, segons ha explicat el director general de BSM, Ignasi Armengol. A més, es començarà a informar els operadors turístics perquè coneguin aquestes novetats.

En paral·lel a això, s'eliminaran les parades que aquests autobusos utilitzen actualment per deixar i recollir turistes dels carrers Marina i Sardenya i es traslladaran a la plaça de la Hispanitat i el seu entorn, tocant a l'avinguda Diagonal. En concret, les noves zones seran Avinguda Diagonal amb plaça Neruda, Consell de Cent amb Lepant i l'entorn de la plaça Monumental.

També s'ampliarà l'oferta de places de pàrquing per aquests busos passant de les 44 actuals a 52. Aquestes es dividiran de la següent manera: 12 a la zona blava de la plaça Hispanitat, 10 a l'aparcament situat entre els carrers Consell de Cent i Cartagena, una desena més a la zona blava del carrer Sardenya amb Ali Bei, tres a l'aparcament de l'Estació del Nord, sis a la nova zona que es crearà a la plaça Neruda tocant la Diagonal, quatre a la nova zona entre Consell de Cent i Lepant i quatre més a l'entorn de la Monumental.

Per tipologia, hi haurà les que permeten un temps màxim de deu minuts per deixar o recollir turistes, les tres noves a l'entorn de la plaça Hispanitat; altres per estacionar un màxim de dues hores i una tercera tipologia per estacionaments de llarga durada. D'altra banda, el Bus Turístic també haurà de modificar alguna parada.

Ampliació de voreres

Una segona part del pla contempla l'ampliació de les voreres del carrer Marina i Sardenya entre Provença i Mallorca, és a dir, davant de les façanes del Naixement i de la Glòria de la Sagrada Família. Les voreres arribaran als 7,5 metres d'amplada i es guanyarà el que equival a un carril de circulació de vehicles.

Armengol ha explicat que amb aquesta mesura el que es pretén es guanyar espai per a que els turistes puguin fer cua i evitar que acabin baixant a la calçada, amb el perill que això comporta. De fet, ha explicat que actualment hi ha dies en que ja s'ha d'inhabilitar un carril de trànsit per l'acumulació de gent.

També s'ampliaran els passos de vianants per tal que més gent pugui creuar el carrer en cada fase semafòrica al tram de Marina i Sardenya entre els carrers de Provença i l'avinguda Diagonal.

Per últim, i amb l'objectiu de facilitat la mobilitat dels turistes, el consistori crearà tres itineraris per tal que els visitants puguin desplaçar-se des de les noves ubicacions de les parades dels autobusos fins el temple. Aquests itineraris comportaran la prohibició d'estacionament per a motocicletes en vorera a Marina i Sardenya i es controlarà l'espai que ocupen les terrasses perquè només ocupin els espais lliures que hi ha.

700.000 euros de pressupost

El pressupost per a dur a terme aquest pla és de 700.000 euros, que majoritàriament es destinaran a l'ampliació de les voreres i algunes adequacions que s'han de fer a la plaça de la Hispanitat per poder establir les parades dels autobusos.

El regidor de l'Eixample ha explicat que el pla busca solucionar els problemes millorant "la qualitat de vida" dels veïns i la mobilitat dels turistes. Les mesures s'aplicaran de manera progressiva i s'espera que es puguin posar en marxa durant la Setmana Santa del 2012.

Veïns "expectants"

Garduny ha explicat que ja s'ha presentat el pla als veïns de la zona i que la resposta ha estat positiva, tot i que estan "expectants" per veure si tenen els resultats desitjats. El regidor ha explicat que actuar contra l'excés d'autobusos a l'entorn de la Sagrada Família és una vella reclamació veïnal i un "problema antic".

Sobre l'atropellament a tres turistes per part d'un autobús a finals de setembre, el regidor ha dit que és un fet en procés d'investigació sobre el que encara no es tenen conclusions.