08.08.17 - GIRONA • Gironès

La Diputació de Girona assumeix la gestió del Consorci de les Gavarres

Martes, 08 de Agosto de 2017

L’objectiu principal del Consorci és la preservació i la revaloració del patrimoni del massís, així com la promoció del desenvolupament de les activitats econòmiques que siguin compatibles amb les funcions que compleix el massís.


Imatge del ple. Foto: Diputació de Girona.
La Diputació ha aprovat avui en sessió plenària assumir la gestió del Consorci de les Gavarres, ens públic de preservació i revaloració del massís de les Gavarres. Amb aquesta mesura, que ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC, PSC i IDS, el Consorci s’adapta al nou marc legal introduït per la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL). Així mateix, avui també s’ha donat llum verda a l’admissió al Consorci de tres nous membres: l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres, el Consorci Forestal de Catalunya i l’Ajuntament de Forallac.
D’aquesta manera, el Consorci quedarà definitivament constituït pels ajuntaments de Calonge, Cassà de la Selva, Castell-Platja d’Aro, Cruïlles - Monells - Sant Sadurní de l’Heura, Celrà, Forallac, Girona, Juià, la Bisbal d’Empordà, Llagostera, Llambilles, Madremanya, Mont-ras, Palafrugell, Palamós, Quart, Sant Martí Vell, Santa Cristina d’Aro, Torrent i Vall-llobrega, els consells comarcals del Baix Empordà i del Gironès, la Diputació de Girona, l’Administració de la Generalitat de Catalunya, l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres i el Consorci Forestal de Catalunya.
L’objectiu principal del Consorci és la preservació i la revaloració del patrimoni del massís, així com la promoció del desenvolupament de les activitats econòmiques que siguin compatibles amb les funcions que compleix el massís. Per aconseguir aquest objectiu el Consorci treballa en quatre grans eixos:
— Protecció, restauració i millora del patrimoni natural i cultural de les Gavarres.
— Desenvolupament local que millori les condicions de vida de la població vinculada
al massís, basat en l’aprofitament sostenible dels recursos naturals.
— Ordenació dels usos de lleure.
— Foment de l’educació ambiental i la recerca científica.
XALOC assumeix la gestió delegada del cànon dominical i de les sancions urbanístiques i d’activitats de l’Ajuntament de Llers
En el ple que ha tingut lloc avui també s’ha donat llum verda al fet que l’organisme autònom de gestió tributària de la Diputació, XALOC, assumeixi la recaptació en període executiu del cànon dominical i de les sancions urbanístiques i d’activitats de l’Ajuntament de Llers. La mesura ha estat aprovada amb el suport de PDeCAT, ERC, PSC i IDS.
Més de 130 ajuntaments gironins ja han delegat a la Diputació, mitjançant XALOC, alguna de les seves facultats recaptatòries, de manera que l’organisme autònom recapta la totalitat o part dels seus ingressos públics, ja sigui per delegació o per encàrrec de gestió. 
Aprovació del Text refós del Pla de Serveis d’Assistència als Municipis en Matèria de Prevenció d’Incendis
El Ple també ha aprovat el Text refós del Pla de Serveis d’Assistència als Municipis en Matèria de Prevenció d’Incendis del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona, que tindrà una vigència indefinida. El Pla estableix que la Diputació dona suport als ajuntaments de les comarques gironines per al compliment de la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals. Aquest suport es dona d’una manera coordinada amb els diferents actors implicats en el compliment d’aquesta normativa.
L’aprovació del Text refós del Pla, que ha obtingut els vots favorables del PDeCAT, ERC, PSC i IDS, s’emmarca en la competència pròpia de la Diputació d’oferir serveis de prevenció i extinció d’incendis en els municipis de menys de 20.000 habitants que no prestin aquests serveis.