6.11.11 - MANRESA • Bages

El so de la dolçaina acomiada la catorzena Fira Mediterrània de Manresa

Domingo, 06 de Noviembre de 2011
Manresa (ACN).- La 14ª Fira Mediterrània de Manresa s'ha acomiadat aquest diumenge amb el so de la dolçaina, un instrument que al País Valencià va lligat a la festa. L'espectacle 'El dolçainer de Tales', de la companyia Xarxa Teatre, ha posat punt final a una edició que, segons els seus organitzadors, ha vist créixer el nombre de professionals i ha continuat guanyant ressò internacional. Els directors de Xarxa Teatre van ser els primers artistes convidats de l'actual directora artística, Tere Almar. Així, la directora pretén tancar un cicle de quatre anys que "ha servit per relacionar la tradició i la festa amb la creació contemporània". La propera edició de la Fira se celebrarà del 8 a l'11 de novembre del 2012.

Xarxa Teatre ha recuperat l'espectacle 'El dolçainer de Tales' per a la cloenda de la Fira Mediterrània de Manresa. Es tracta d'una funció creada l'any 1987, que recrea un dia de festes populars en un poble valencià del segle XIX. 'El dolçainer de Tales' ret homenatge a la dolçaina i, en concret, a la figura d'un mite al País Valencià: Salvador Montoliu.

Montoliu va ser el patriarca d'una reconeguda nissaga de dolçainers de la localitat castellonenca de Tales que, a començaments del segle XIX, va iniciar una tradició familiar mantinguda viva al llarg de 150 anys.

La pluja, gran protagonista

Amb l'espectacle 'El dolçainer de Tales', s'ha posat punt final a una edició que ha tingut la pluja com a gran protagonista. Els forts aiguats que han caigut a la capital del Bages durant aquest cap de setmana han fet anul·lar un total de catorze espectacles. De fet, fins a última hora d'aquesta tarda els organitzadors han estat amb la mirada fixada al cel, pendents de si es podria realitzar l'espectacle de cloenda a la Plaça Major.

Malgrat el mal temps, la Fira ha superat xifres: un total de 1.241 professionals han visitat el festival, 135 més que l'any passat, i el nombre d'entrades venudes ha augmentat un 24,25%. Segons el gerent de la Fira, Jordi Bertran, la Mediterrània s'ha consolidat com aparador de la cultura, mercat i punt de trobada. Per això, la quinzena edició ja té nova data: se celebrarà del 8 a l'11 de novembre del 2012.

La Fira Mediterrània s'ha acomiadat aquest diumenge, però Manresa continuarà sent capital cultural durant uns quants dies més. A partir d'aquest dimecres i fins diumenge comença el Festival Internacional de Cinema Negre, el Fecinema. Un altre dels esdeveniments culturals més importants de la capital del Bages.