7.11.11 - SANT SADURNÍ D'ANOIA • Alt Penedès

El govern espanyol retorna a Sant Sadurní d'Anoia l'últim document històric del municipi dipositat al seu arxiu

Lunes, 07 de Noviembre de 2011
Sant Sadurní d'Anoia (ACN).- La delegada del govern espanyol a Catalunya, Montserrat Garcia Llovera, ha lliurat aquest dilluns a l'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Josep Maria Ribas, el llibre major d'arqueig de la Cooperativa de 1937, una documentació que no havia estat inclosa en la relació de fons documentals que es va lliurar a l'ajuntament de Sant Sadurní d'Anoia el 29 de juliol de 2010. I és que després de tenir-se coneixement de l'existència de diversos documents de la localitat a l'arxiu de la delegació, es van iniciar els tràmits corresponents per sol·licitar el seu lliurament a l'actual consistori.

L'alcalde del municipi ha incidit en què amb el lliurament d'aquest document "culmina la restitució a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'una documentació de caràcter històric especialment rellevant, de la qual durant 70 anys no se sabia on era, i que inclou llibres de l'Ajuntament republicà del període 1936-1939, així com altres volums de l'Hospital Ferrer i Sellés, la Cooperativa Agrícola i la Companyia d'Aigües".

La recuperació de dinou llibres oficials que van ser requisats el 1939 ha estat possible sobretot gràcies a la "tossuderia amb la qual l'exalcalde i historiador Carles Querol els va estar buscant al llarg de 40 anys", ha dit Ribas.

Finalment el mes d'abril del 2008, ha recordat l'alcalde "un col·lega de Querol, Isidre Surroca, els va localitzar casualment a l'Arxiu de la delegació del govern espanyol a Catalunya i ho va comunicar a l'exalcalde sadurninenc". A partir de llavors, l'Ajuntament inicia els tràmits per restituir-los a l'Arxiu Municipal i després d'un procés burocràtic la Subsecretària del Ministeri de Presidència dicta una resolució favorable el 23 de juny del 2010.

Durant aquest període de temps, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, va lliurar, la primavera del 2009, una còpia digitalitzada de tots els documents confiscats a l'Ajuntament. I posteriorment, el 29 de juliol de 2010, lliura un total de 18 dels 19 llibres desapareguts.

L'alcalde ha volgut agrair que "avui, 72 anys després d'acabada la guerra" la delegació del govern espanyol a Catalunya "culmini aquest històric retorn d'uns papers que mai haurien d'haver sortit d'aquest Ajuntament"

Per la seva part, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Montserrat Garcia Llobera, ha destacat la "predisposició política" i "la col·laboració del Ministeri de la Presidència per agilitzar els tràmits burocràtics d'aquesta gestió".

Garcia Llovera també ha deixat clar que amb actes com aquest "es recupera la memòria històrica dels municipis" i que ara l'Ajuntament de Sant Sadurní ha de treballar per fer arribar aquesta documentació als ciutadans.