7.11.11 - BARCELONA • Barcelonès

Xavier Trias i Isidre Fainé formalitzen la cessió del Palau Meca a l'Ajuntament de Barcelona

Lunes, 07 de Noviembre de 2011
Barcelona (ACN).- L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de "la Caixa", Isidre Fainé han formalitzat aquest dilluns la cessió definitiva de la titularitat del Palau Meca a favor de l'Ajuntament de la ciutat. Des de l'any 1982 l'edifici forma part de les dependències del Museu Picasso, com a resultat d'un dret d'ús atorgat al consistori quatre anys abans. El Palau Meca està situat al número 19 del carrer Montcada, on va ser construït entre els segles XIII i XIV i posteriorment reformat el segle XVIII. Trias ha valorat l'acord com un factor "d'engrandiment del museu i de la seva internacionalització", mentre que Fainé ha destacat "el compromís" de "la Caixa" amb Barcelona que suposa la cessió.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha manifestat la seva satisfacció per l'acord assolit amb "la Caixa" i ha reconegut que el d'avui és "un d'aquells idees feliços per a un alcalde". Trias ha sostingut aquest sentiment en els beneficis de la cessió de l'edifici per al Museu Picasso.

Segons ha dit, l'ampliació del Museu (en aquest cas, en dependències) va suposar en el seu dia el "creixement" en termes de visites i de retruc la "internacionalització" d'aquest centre. D'altra banda, Trias ha fet un elogi de la relació entre ens públics i privats en el foment de la cultura. "El partenariat i la col·laboració és molt important, i especialment en moments difícils com aquest", ha afirmat l'alcalde.

Al seu torn, el president de "la Caixa", Isidre Fainé, ha exposat que la cessió definitiva del Palau Meca respon a la lògica que mou l'Obra Social de l'entitat financera. Fainé ha subratllat que Barcelona "és el bressol de les activitats de "la Caixa". Fainé ha valorat l'acte d'històric i ha afirmat que amb aquest es "posa de manifest el compromís de "la Caixa" amb la ciutat".

El final d'un cicle

El Palau Meca va ser adquirit per la Caixa de Pensions l'any 1926. Ho va fer en el marc de la política de la institució vinculada a l'Obra Social, que entre 1918 i 1939 va integrar diverses iniciatives sorgides de la societat civil (Institut Català dels Cecs, l'Empar de Santa Llúcia, Associació Àngel de la Guarda...).

Aleshores l'edifici acollia la Casa de Famílies de Santa Madrona, regida per una comunitat religiosa. A començaments dels anys 60 el centre va acabar la seva activitat, i l'any 1977 l'entitat financera i l'Ajuntament van acordar la cessió del Palau (dret d'ús) amb la condició que es dediqués a "espai expositiu del Museu Picasso o a altres finalitats culturals".

En virtut de l'acord, el 1981 l'edifici es va incloure al projecte de reforma del Museu, que es va inaugurar el 1982. Des d'aleshores, acull dependències de l'espai expositiu, i des d'avui, és ja propietat definitiva de l'Aujuntament.