18.01.18 - MOLLET • Vallès Oriental

Sant Boi, Mollet i Esplugues de Llobregat reconegudes a nivell estatal per la seva aposta per la sostenibilitat

Jueves, 18 de Enero de 2018

Sant Boi ha estat reconeguda com la ciutat més sostenible, Mollet com la millor ciutat espanyola en eficiència energètica, i Esplugues per la seva tasca en educació ambiental.


D’esquerra a dreta: Josep Monràs, alcalde de Mollet del Vallès; Isabel García Tejerina, ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi del Llobregat i Pilar Diaz, alcaldessa d'Esplugues de Llobregat). Foto: Ajuntament de Mollet.
La Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del govern espanyol a través  del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, ha reconegut avui a Sant Boi, Mollet del Vallès i Esplugues de Llobregat com tres de les ciutats espanyoles que més actuacions estan duent a terme a favor de la  sostenibilitat i el medi ambient. Sant Boi ha estat reconeguda com la ciutat més sostenible, Mollet com la millor ciutat espanyola en eficiència energètica, i Esplugues per la seva tasca en educació ambiental.
En referència a Sant Boi, el guardó la reconeix en la categoria principal com la ciutat més sostenible per la seva aposta global per la sostenibilitat, especialment concretada en el projecte "R que R sostenible".
El jurat dels guardons ha valorat que el projecte de Sant Boi "se centra en la integració de la sostenibilitat en la presa de decisions en la gestió pública i en tots els sectors de la població per donar compliment als compromisos de reducció de gasos d'efecte hivernacle".
La ciutat de Sant Boi és la primera que aconsegueix aquest guardó per segona vegada en quinze anys d'història dels premis
Pel que fa a Mollet, la Fundació Fòrum Ambiental i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, reconeix la seva tasca en la gestió energètica i l'estalvi en l'enllumenat públic, l'eficiència energètica en els edificis municipals, les energies renovables i els indicadors de gestió energètica.
Entre d'altres actuacions, el guardó valora especialment, l'aprovació del Pla d'Acció Local per a la Energia Sostenible, la creació de l'oficina de Gestió Energètica i Sostenibilitat, les bones dades de reducció de consum energètic o d'emissions de CO2, la producció d'energia fotovoltaica o la sensibilització dels mes joves a través de les escoles amb el projecte 50/50. 
Pel que fa Esplugues, ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat Sostenible en Educació ambiental per la tasca que realitza en aquest àmbit.
El premi reconeix el Programa d'activitats educatives complementàries d'àmbit d'Educació ambiental que es realitza a la ciutat des de fa més de dues dècades per ser referents en aquest apartat pedagògic. Des de 1994, a Esplugues es realitzen programes d'educació ambiental amb les escoles. Més e 2.000 alumnes participen cada curs en tallers sobre medi ambient per crear una consciència col·lectiva des de la infància de respecte a la sostenibilitat i el creixement verd.
Des de l'Ajuntament es col·labora amb els centres educatius, públics i privats, del municipi en la formació integral de la ciutadania, posant a disposició de les escoles un Programa d'Activitats Educatives Complementàries (PAEC), que ha anat evolucionant amb el temps, arribant en l'actualitat a contemplar 11 àmbits, entre els quals es troba l'educació mediambiental
La Fundación Fórum Ambiental atorga des de fa quinze anys els Premis Ciudad Sostenible amb el suport del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i la col·laboració d'Ecoembes. L'objectiu és reconèixer els municipis i ens locals de l'Estat Espanyol que aposten per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.
En aquesta edició, el jurat que ha decidit premiar Mollet, Sant Boi i Esplugues ha estat format pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, la Generalitat Valenciana, la Junta d'Andalusia, el Govern de Canàries, l'Ajuntament de Madrid i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.