19.11.11 - BARCELONA • Barcelonès

La terrassa d'una plaça de poble i un fons blanc, escenaris de la sessió fotogràfica dels candidats

Sábado, 19 de Noviembre de 2011
Barcelona (ACN).- Els cinc caps de llista catalans per a les eleccions del 20-N han invertit el matí d'aquest dissabte en la sessió fotogràfica per a la portada dels diaris que sortiran aquest diumenge. En concret, El Periódico ha volgut recrear una cita distesa dels candidats amb deu ciutadans -subscriptors del rotatiu-, fent un cafè i conversant en la terrassa d'una plaça que podria ser de qualsevol municipi costaner. L'aposta de El País ha donat tot el protagonisme a Chacón, Duran Lleida, Fernández Díaz, Bosch i Coscubiela, situant-los davant un fons completament blanc i sense cap artifici. La jornada s'ha desenvolupat en un to distès entre els polítics i amb expectació per part dels mitjans de comunicació.

Gradualment han anat arribant els deu lectors subscriptors de El Periódico que també havien d'aparèixer a la fotografia amb els candidats. Entre ells, cap dona. Han parlat amb els polítics presents de l'actualitat i els han preguntat sobre la campanya. "El millor de la campanya és que ja s'ha acabat", ha dit divertit Fernández Díaz.

Amb un to punyent, un dels assistents ha agraït que per un dia els candidats "es barregessin amb els del poble baix". Una expressió que ha discutit per al·lusió Coscubiela "jo ara mateix vinc de comprar al Lidl", ha respost l'exlíder de CCOO a Catalunya. "És que a mi ni m'ha donat temps a barrejar-me amb res ni ningú", ha afegit irònicament Bosch per també desvincular-se d'una suposada "elit" política que apuntava el lector.

Fernández Díaz, Coscubiela i Bosch han hagut d'esperar gairebé mitja hora abans de l'arribada dels altres dos caps de llista que faltaven: Josep Antoni Duran Lleida, que ja havia avisat i justificat que vindria una mica més tard, i la socialista Carme Chacón. La ministra de Defensa ha aparegut amb un vestit jaqueta de color negre i amb semblant seriós després d'assistir al funeral de la mare del secretari d'organització i director de campanya del PSC, José Zaragoza. Chacón ha saludat als seus companys de fotografia amb dos petons a cada galta.

I asseguts o bé drets -en el cas de Chacón- rere tres taules de bar, s'ha iniciat la sessió, on es volia que els candidats conversessin amb els seus possibles votants. Una foto que volia mostrar "naturalitat", tot i que a les tasses no hi havia cafè. I és que l'únic establiment de restauració que està a la plaça té màquina de cafè "però no és un bar", segons ha respost a una periodista un dels responsables del local. Sortosament, al cap d'uns deu minuts han portat cafè, cosa que han agraït els protagonistes de la fotografia.

Julio Carbó, fotògraf de El Periódico, ha volgut aprofitar la presència d'un imponent arbre de tronc recargolat situat també a la plaça Prim per situar després els cinc candidats en solitari. Jorge Fernández Díaz ha ajudat a Carme Chacón -que portava sabates de taló-, a enfilar-se a l'arbre, mentre que Joan Coscubiela ha demostrat el seu bon estat de forma i flexibilitat pujant-hi sense cap problema. Uns minuts després, polítics, comitiva i mitjans es dirigien cap a la següent sessió fotogràfica.

Escenari neutre i sense artificis

A la cita de 'El País' en un estudi fotogràfic del Poblenou, Duran i Fernández Díaz han estat dels primers en arribar. Han aprofitat l'espera per repassar els diaris d'aquesta jornada de reflexió i veure la cobertura feta en els actes de tancament de campanya de cada partit. Al cap de poc, i una vegada arribats tots els altres caps de llista, el fotògraf del diari Joan Sánchez ha començat a donar instruccions. La primera de totes: que tots els candidats, excepte Chacón, es traguessin l'americana.

L'objectiu de la imatge, feta davant un fons completament blanc i exquisidament il·luminat, era mostrar els candidats sense artificis i sense res del fons que pogués destorbar l'atenció del lector. Una manera simbòlica d'expressar a través de la imatge la situació actual, marcada per la contenció i la manca de necessitat d'elements superflus.

Una vegada finalitzada la sessió, la primera a marxar ha estat Chacón. "Bona sort a tothom!", ha dit en veu alta la socialista. "Me'n vaig perquè m'espera el meu fill", ha afegit mentre acabava de posar-se la jaqueta. Tots s'han desitjat sort per al 20-N i s'han retirat per passar les darreres hores de jornada de reflexió descansant i estan una estona amb els seus.