20.11.11 - TORTOSA • Baix Ebre

Els aiguats deixen entre 120 i 200 litres al Baix Ebre i el Montsià

Domingo, 20 de Noviembre de 2011
Tortosa (ACN).- Els aiguats que cauen amb força des de fa més de 24 hores a les Terres de l'Ebre han deixat quantitats de precipitació extraordinàries d'entre 120 i 200 litres a nombroses poblacions del Baix Ebre i el Montsià. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i de les estacions de Meteoclimatic, destaquen els 213 litres de Mas de Barberans, els 167 d'Ulldecona, els 123 litres de Tortosa, els 115 de l'Aldea o els 90 d'Aldover. A la comarca veïna alacantina del Baix Maestrat, les fortes tempestes han deixat 248 litres a Vinaròs i 158 a Benicarló. Els Bombers de la Generalitat han rebut ja 74 avisos per la pluja, la majoria a Tortosa per inundacions de baixos d'habitatge, garatges i carrers.

Aquest matí els avisos (25) s'han centrat a Tortosa i Alcanar (8). Al llarg de la matinada bombers van haver de rescatar vàries persones d'un vehicle amb problemes a la zona del barranc dels Caputxins, a Tortosa, on havia crescut molt el pas de l'aigua. Actualment, a Tortosa és on es donen les incidències més grans, per gran acumulació d'aigua, amb el canal de la dreta (de regants) de l'Ebre amb un cabal molt superior a l'habitual. Amb tot, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), ha comunicat a la Direcció General de Protecció Civil que la situació de l'Ebre és de cabal abundós però molt lluny de qualsevol situació de risc per desbordament.

El telèfon d'emergències 112 informa que des de les set de la tarda d'ahir dissabte fins a les vuit del matí d'aquest diumenge ha atès 53 trucades tipificades com afectacions per pluja. A l'altre extrem del país, a l'Alt Empordà, destaquen els 119 litres que s'han recollit a Portbou.

La línia R16, interrompuda a Tortosa

Paral·lelament, Renfe informa que per les adverses condicions meteorològiques es troba interrompuda la circulació de trens de la línia R16 entre les estacions de Tortosa i l'Aldea Amposta. Es garanteix el servei des de Barcelona fins l'Aldea Amposta. El tren que ha sortit a les 7.46 hores de Barcelona/Estació de França amb arribada a Tortosa a les 10.15 hores ha finalitzat el seu recorregut a l'estació de l'Aldea Amposta.

Set carreteres tallades

A banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a hores d'ara, hi ha les següents afectacions derivades de les pluges de les darreres hores, sobretot a la demarcació de Tarragona. S'han tallat per inundacions aquests trams de via: la C-42 entre l'Aldea i Tortosa; l'N-235 a l'Aldea; la TP-3311 a Galera, però hi ha desviaments senyalitzats; la TV-3321 a Alcanar; la T-301 a Tortosa (aquesta via també està tallada en un altre tram a Tortosa però per obstacles a la via) i la C-12 a Tortosa, però hi ha desviaments senyalitzats. D'altra banda, hi pot haver més densitat de trànsit i també s'ha d'anar en compte a l'hora de circular per les següents vies: TV-3314 a Godall, TV-3421 a Mas de Barberans i T-1025 entre Santa Bàrbara i Mas de Barberans.

Igualment, pel que fa a la situació dels embassaments, el de Foix continua sobreeixint, el de Portbou (Alt Empordà), actualment no sobreeix, tot i que està molt ple, i l'embassament del Pasteral ja no sobreeix, però el cabal desembassat encara és superior a l'habitual. La DGPC demana especial precaució a la ciutadania si ha d'agafar el cotxe, si es troba a prop de rieres, rius, passos subterranis o qualsevol tipus de zona inundable. Cal tenir molta precaució i davant qualsevol tipus d'emergència cal trucar el 112.

Es mantenen les pluges intenses

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat manté la fase d'alerta del Pla Especial d'Inundacions de Catalunya INUNCAT per l'episodi de pluges intenses i persistents que han caigut amb força especialment als dos extrems de Catalunya: Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Baix Empordà i Alt Empordà. La previsió indica que es mantindrà l'episodi de pluges intenses i persistents als dos extrems del país fins aquest dilluns. Es mantindran els xàfecs acompanyat de tempesta a la zona litoral i prelitoral del país, especialment als dos extrems.

En conjunt hi haurà precipitacions a l'Alt Empordà, Baix Empordà, Baix Ebre, Montsià amb una major probabilitat, i amb menor probabilitat a l'Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Baix Camp, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Conca de Barberà, Garraf, Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental.