12.02.18 - BARCELONA • Barcelonès

Parlon: “Els alcaldes i alcaldesses ja no podem ser homes i dones de partit”

Lunes, 12 de Febrero de 2018

Núria Parlon explica que ha optat per un “decreixement” de la seva presència pública per centrar-se en Santa Coloma


Pere Jodar, secretari acadèmic de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; Laureà Fànega, professor de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; Núria Parlon, alcaldessa de Sta. Coloma de Gramenet; F. Xavier Roca, director i editor d'Alcaldes.eu; Eduard Berraondo, periodista, moderador de l’acte, a la UPF.
Aquest matí, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet ha participat en el cicle “Alcaldes i Universitat”, organitzat per Alcaldes.eu i la Universitat Pompeu Fabra. La que havia estat membre de l’executiva del PSC i del PSOE, ha expressat en diverses ocasions la idea de què els partits polítics actuals pateixen un “encotillament” que els allunya de les realitats municipals.
Parlon ha explicat que en el mes d’octubre passat va decidir “iniciar un procés de decreixement de la presència política pública” que li ha permès “centrar-se en la ciutat i aportar el meu granet de sorra per millorar les condicions de vida dels ciutadans”, i ha recordat també el seu pas pel Parlament com una etapa en la que no va trobar-se còmoda. “Els càrrecs electes dedicats al món local som gent d’acció i al Parlament hi ha més aviat inacció. Els que estem acostumats a la gestió pública ens costa d’habituar-nos-hi”, ha afirmat.
L’alcaldessa ha estat molt crítica amb el moment polític actual de la relació entre Catalunya i Espanya. Ha arribat a afirmar que “estem assistint a un enfrontament de senyors feudals amb senyors feudals, on la possessió de la terra determina l’acció política, sense ser capaços de pactar cap opció”. I també ha afirmat que el moment present és “de conflicte entre dos nacionalismes que col·lapsa allò que és fonamental”. Ha titllat la situació de “sense precedents” i ha volgut “assenyalar tant el govern d’Espanya com el de Catalunya”, ja que “confronten dos poders que es veuen com a absoluts i que col·lapsen un sistema democràtic.”
En la conferència, pronunciada davant d’una trentena d’alumnes de Ciències Polítiques de la UPF, i moderada pel periodista Eduard Berraondo, Núria Parlon ha criticat també les lleis restrictives de l’estat en relació a la gestió municipal. “Generem superàvits de 12 milions d’euros cada any i no podem invertir-los en les polítiques socials desitjades”, a causa “d’unes normes fora de lloc que ens condicionen la despesa”, en referència a la LRSAL i altres normatives que han convertit l’ajuntament en una “administració tutelada”.
L’alcaldessa de Santa Coloma ha destacat també la feina feta durant els anys de mandat en matèria d’integració social i ha avançat que aviat s’assolirà la segona fase del projecte d’introducció de “Grames”, la moneda social promoguda per l’ajuntament a fi que els particulars gastin despesa dins del municipi. Concretament, aviat es pagarà el 30% del salari dels funcionaris municipals en aquesta unitat, ha explicat.