07.03.18 - CASTELLDEFELS • Baix Llobregat

L’AMB ha començat a Castelldefels el llaurat de les 41 platges metropolitanes

Miércoles, 07 de Marzo de 2018

El condicionament del litoral metropolità  s'acabarà el 21 de març a les platges de Barcelona

L'inici del llaurat d'aquest any coincideix amb el dispositiu d'actuacions posteriors al temporal


Imatge d'arxiu. Foto: Premsa AMB.
Hi haurà una cinquena fase de manteniment de dunes híbrides a tot el Baix Llobregat
L'Àrea Metropolitana de Barcelona ha iniciat aquest dilluns 5 de març els treballs de condicionament per posar a punt les platges metropolitanes per a la temporada de bany.
El llaurat de platges és l'operació que marca el tret de sortida de la temporada de bany. El treball es realitza amb tractors que arrosseguen unes grans arades que remouen i voltegen la sorra fins a 50 cm de profunditat, per facilitar que s'airegi i que els raigs del sol hi penetrin per potenciar-ne al màxim la seva acció desinfectant; també es retiren les restes soterrades aportades pels temporals de l'hivern, assolint així un grau òptim de salubritat de les platges  de cara a l'inici de la temporada.
 Uns dies després del llaurat, els tractors realitzen el garbellat  per regularitzar la sorra i deixar-la a punt per a la temporada de bany. A partir d'aquest moment i fins el mes de novembre (tardor/hivern) es continuaran passant diàriament les màquines garbelladores per totes les platges metropolitanes. A les platges de Barcelona, les tasques de garbellat són realitzades per l'Ajuntament.
Noves exigències en el manteniment del litoral
Des de fa uns anys, i degut a les variacions climàtiques, els temporals marítims d'hivern han augmentat, tant en freqüència com en intensitat. Aquest fet demostra que la platja és un espai viu, amb les seves pròpies dinàmiques, i que la gestió que cal per a preservar-les també ha d'evolucionar. Per aquest motiu, actualment és necessari, en molts casos, no només netejar la sorra, sinó també anivellar-la i redistribuir-la, així com substituir el mobiliari que queden malmesos, com ara les passeres. Durant aquest hivern, diversos episodis de temporal han fet necessari substituir unes 25 passeres, el que suposa uns 83 metres lineals d'aquest equipament, així com algunes dutxes, elements de senyalització, aparcabicicletes i papereres.
L'AMB s'encarrega del manteniment de les 41 platges metropolitanes, que registren 10 milions d'usuaris l'any i ocupen una superfície de sorra de 2,1 milions de metres quadrats.
El llaurat i garbellat de la sorra també permet deixar-la en perfectes condicions per a començar a col·locar-hi els diferents elements de mobiliari de temporada amb què l'AMB equipa les platges cada any, entre altres, els 10 km de passeres d'accés o els mòduls de lavabo, primers auxilis, magatzems i bar. 
Novetats de la temporada
Aquest any hi haurà una reposició d'equipaments a moltes platges com mòduls nous, elements de primers auxilis i nous lavabos públics. A més, com a novetat, es col·locarà una torre de vigilància a la platja Nova Icària de Barcelona. 
Cal destacar que hi haurà una cinquena fase de manteniment de dunes híbrides a tot el Baix Llobregat i hi haurà plantació de plantes autòctones al llarg dels 7 km dels cordons dunars. Finalment, també hi haurà un recompte i enquesta d'usuaris que es realitza bianualment a partir de maig fins a finals de setembre.