16.04.18 - BARCELONA • Barcelonès

Antonio Balmón: “No crec que el dia següent de la votació del 21-D tots tornessin a votar el mateix”

Lunes, 16 de Abril de 2018

L’alcalde de Cornellà afirma que ja no és temps de parlar de “Cinturons Roigs” al voltant de Barcelona.


(D'esq. a dreta) Enric Herranz, professor de Ciències Polítiques de la UPF; Eduard Berraondo, periodista i moderador de l'acte; Miquel Salvador,  Degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat; i F. Xavier Roca, editor i director d'Alcaldes.eu.
L’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha participat aquest matí en un col·loqui organitzat per Alcaldes.eu a la Facultat de Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra realitzat davant d’estudiants de grau. El també VicePresident Executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que temps enrere era conegut per ser l’“home fort” dins de la “cuina” política del PSC, ha afirmat que prefereix mantenir-se en un segon pla que li permet “mantenir bons diàlegs amb moltes persones i trobar consensos”. En aquest sentit ha afirmat haver “canviat la cuina del partit per la de casa” i “haver-hi sortit guanyant”.
Al llarg d’una hora i mitja davant d’un centenar d’alumnes, ha respost les preguntes del periodista Eduard Berraondo, del degà de Polítiques Miquel Salvador i del professor Enric Herranz, a banda de les dels propis estudiants. Una de les qüestions anava adreçada a conèixer les causes de l’augment del vot independentista en les darreres eleccions del 21 de desembre, si Cornellà era una ciutat del tradicional “Cinturó Roig” de Barcelona. Admetent que la participació va ser molt elevada aquell dia (del 82%), Balmón ha plantejat que molts d’aquells vots responien al sentit puntual dels votants en relació als fets que havien passat els mesos anteriors. “No crec que avui la resposta fos la mateixa”, ha dit.
Igualment, ha  explicat que “pensar en cinturons roigs és quelcom del segle anterior. Les generacions han canviat”, referint-se a que cada grup d’edat “té inquietuds diferents”. Segons l’alcalde de Cornellà, ara és temps “d’arribar a acords (entre generacions) o no arribarem enlloc”. Els acords i els consensos han estat un dels arguments més esmentats pel conferenciant. I és que, segons explicava, han estat molt necessaris en la gestió de l’activitat de l’AMB, formada per 36 municipis. Ha arribat a dir que aquesta “no imposició” d’una ciutat per sobre de les altres no és comparable en altres regions urbanes. “Si jo fos alcalde d’una ciutat equivalent a Cornellà però de Madrid, no seria alcalde, sinó regidor de barri. L’espai central imposaria les coses més importants i nosaltres seríem prioritats perifèriques”, ha dit.
Balmón també ha destacat que, “curiosament, no he fet mai una campanya electoral”, atès que defensa que no és possible “explicar en un mes i mig allò que no s’ha sabut fer en quatre anys de mandat”.