14.05.18 - BARCELONA • Barcelonès

Nou Servei d'Assessorament en el consum de Drogues i Pantalles (SADIP) a la Mancomunitat del Galzeran, amb el suport de la Diputació de Barcelona

Lunes, 14 de Mayo de 2018

La Mancomunitat del Galzeran, on participen els municipis de Martorelles, Montornès del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès, han presentat el nou Servei d'Assessorament en el consum de Drogues i  Pantalles (SADIP)


La vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, i l'alcalde de Montornès del Vallès, José Antonio Montero, durant la presentació del nou servei a Montornès del Vallès. Foto: Glòria Santamaria / Diputació de Barcelona.
La Mancomunitat del Galzeran, on participen els municipis de Martorelles, Montornès del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès; ha presentat aquest dijous 10 de maig el nou Servei d’Assessorament en el consum de Drogues i  Pantalles (SADIP), que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i que està ubicat al Centre d’Atenció Comunitària de Montornès del Vallès. 
La vicepresidenta quarta i responsable de l’Àrea d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, ha participat a la presentació juntament amb l’alcalde de Montornès i president de la Mancomunitat de municipis del Galzeran, José Antonio Montero. L’acte també ha comptat amb l’assistència de l’alcaldessa i els alcaldes dels municipis integrats en la mancomunitat.
El SADIP és un servei públic inclòs en el CRÍTIC, el Pla de Prevenció en drogues, pantalles i riscos associats de la Mancomunitat del Galzeran que ofereix atenció, assessorament i seguiment de les problemàtiques relacionades amb el consum de drogues, l’ús de pantalles (dispositius mòbils, portàtils, videojocs...) i representa una alternativa psicoeducativa a les sancions per consum i tinença de drogues il·legals a persones menors.
Durant la seva intervenció, Meritxell Budó ha destacat el treball mancomunat, transversal i en xarxa que s’ha realitzat «activant tots els agents amb capacitat preventiva, els responsables polítics, tècnics, famílies, joves i entitats socials per construir entre tots una acció planificada i coordinada».
Budó també s’ha referit a l’augment de les demandes de suport per l’addicció a les pantalles tot afirmant que aquesta problemàtica «requereix una resposta integral que impliqui a la família i a la comunitat encara amb major mesura. Per això, -ha afegit- es requereix d’una acció comunitària liderada des dels municipis amb l’assistència de la Diputació».
Suport de la Diputació de Barcelona
El CRÍTIC va començar a funcionar l’octubre de 2016 amb el suport de l’Àrea d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona a través del Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències SPOTT. Concretament, es va oferir suport econòmic i assessorament tècnic per a l’elaboració del Pla i capacitació tècnica dels professionals i agents socials del territori. La Diputació de Barcelona també ofereix formació a aquests professionals en el marc de les accions de suport als municipis en prevenció de drogodependències.
A més, des de la corporació es treballa en sensibilització a través de l’exposició itinerant de prevenció de les drogodependències “Controles?”, que ha passat per 50 municipis des de 2012, i ha estat visitada per gairebé 30.000 persones, entre elles més de 22.000 escolars. La mostra arribarà el proper mes de novembre al Galzeran, concretament s'instal·larà a l’espai cultural de Can Saurina de Montornès del Vallès.
El SADIP és un servei públic en el que participen els municipis de Martorelles, Montornès del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Vallromanes i Vilanova del Vallès i un sisè municipi, el de Sant Fost de Campsentelles, que s’incorporarà l’any que ve. Aquest servei de proximitat atén, orienta, assessora i fa seguiment de manera confidencial i gratuïta de totes aquelles qüestions relacionades amb les drogues, les pantalles i les problemàtiques associades al seu ús i consum.
El servei s'adreça a totes aquelles persones que tinguin dubtes relacionats amb el consum de drogues i amb l’ús, mal ús o abús de pantalles. També a menors i les seves famílies així com a professionals (educadors/es, monitors/es, mestres, personal tècnic municipal, sanitari, etc.) que necessitin informació o assessorament en aquest àmbit.
La detecció d'usuaris es farà per mitjà de la xarxa d'agents implicats en el projecte i articulats des dels respectius ajuntaments. També es podrà accedir al servei per iniciativa pròpia o per acompanyament i/o recomanació professional.
L’atenció tindrà lloc al Centre d’Atenció Comunitària (CAC) de Montornès tots els dijous en horari de mati i de tarda (de 10 a 14 h i de 15.30 a 18.30 h) a càrrec de personal especialitzat en prevenció en el consum de drogues i pantalles.