15.05.18  • Noguera

La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus diversos d'una dotzena de municipis

Martes, 15 de Mayo de 2018

Una altra calamarsada va afectar prop de 300 hectàrees de cultius de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta


Un moment de la reunió. Foto: Premsagencat.
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera, s’ha reunit aquest matí, a la seu de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Gerb, pertanyent a Os de Balaguer, amb els alcaldes dels municipis afectats per la pedregada del passat dissabte, a la comarca lleidatana de la Noguera, i ha visitat diverses plantacions afectades.
Les dades disponibles fins ara indiquen que l’esmentada calamarsada va afectar més de 10.000 hectàrees de cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya, i farratges d’una dotzena de termes municipals, amb especial virulència en poblacions com Castelló de Farfanya, Gerb, i Os de Balaguer, si bé també van registrar una important afectació altres com Albesa, Algerri, Balaguer, Camarasa, Foradada, Artesa de Segre, Menàrguens, Àger, Alòs de Balaguer, La Sentiu,  i Foradada. 
La pedrega es va produir als voltants de les 17:00 hores, amb pedres d’una mida de més d’1,5 cm de diàmetre, ja cap al final molt barrejada amb aigua, i de fet la gran quantitat d’aigua va complicar les destrosses en aquests municipis, en què s’hi han vist afectats tots els cultius que estaven en producció en aquesta zona, amb una especial incidència en els cereals d’hivern que ja que estaven en un avançat estat de producció.  
Així, la superfície afectada de cereal és molt gran ja que es tracta del principal conreu de bona part de la zona malmesa. Pel que fa al grau d’afectació, val a dir que es registra amplis marges amb àrees amb afectacions baixes i altres àrees amb afectacions properes al 100% dins d’una mateixa zona, com s’esdevé en finques de Gerb, Castelló de Farfanya, o zona nord de Balaguer, per exemple. Tot i així, els danys haurien estat extensos en tots els municipis afectats. Quant als fruiters, el dany s’ha produït tant en fruit com en branques en les zones on la pedra va afectar amb més virulència, el que podria acabar condicionant no només la campanya fructícola d’enguany sinó també la següent. Els cultius farratgers en zones de reg se n’ha vist afectat un tall, en secà la pèrdua és en el cultiu anual.
Les dades provisionals apunten a una superfície afectada de 287 hectàrees de fruita de pinyol, 314 de fruita de llavor, 8.132 de cereals d’hivern, 702 de farratges, 598 d’ametller i olivera, i 41 vinya, que es podria veure incrementada. Alguns dels municipis de la Noguera afectats per la pedregada de dissabte estudien demanar la declaració de zona catastròfica. Val a dir que a banda de les més de 10.000 hectàrees de cultius afectades, també han patit danys en mobiliari urbà, infraestructures, camins, equipaments, i habitatges, etcètera. 
Pedregada a la Ribera d’Ebre i a la Terra Alta 
La Terra Alta i la Ribera d’Ebre també van registrar, la tarda del passat dissabte, una pedregada, que va afectar principalment els termes municipals de Bot, Horta de Sant Joan, i Mora d’Ebre, sent el primer el més afectat, principalment en vinya, on s’ha observat danys que van des del 5% al 90% de la vegetació amb impactes de pedra. En les parcel·les afectades, els impactes de la calamarsa han produït trencaments de raïm o part d’aquests, de forma molt variable, observant parcel·les sense pèrdua de collita i d’altres amb pèrdues que van del 5 al 45% de raïms trencats. Això però, cal esperar l’evolució del raïm colpejat que no s’ha trencat, ja que alguns d’aquests podrien acabar assecant-se. La zona afectada a Bot és d’unes 188 hectàrees de conreu, 103 de les quals vinya, 33 d’olivera, i 52 d’ametllers, tot i que aquests dos últims cultius no presenten danys significatius (alguna fulla caiguda, impactes en rames més joves i en olivera una mica de mostra al terra). 
D’altra banda, l’estimació de superfície afectada a Horta de Sant Joan és d’unes 26 hectàrees, sent la zona afectada d’aquest terme municipal la dels Plans d’Arenys, on la intensitat de la pedregada no va ser tan important com a Bot, però sí que va produir danys, principalment al cirerer, en què s’observa impactes en un 70% de la cirera, en un total d’unes 5-6 hectàrees de cirerers. Pel que fa a la vinya, no ha afectat al raïm, però sí en sarment amb presència d’algun cop que podria fer que en aquelles vinyes que s’estan formant es pugui trencar el brot pel punt de l’impacte quan aquestes s’hagin de doblegar per a formar el cordó del cep. En aquesta zona hi ha unes 20 ha de vinya. 
Pel que fa a la calamarsada registrada a la Ribera d’Ebre, aquesta va afectar bàsicament el terme municipal de Móra d’Ebre. Els conreus afectats són, principalment, presseguer (40%), nectariner (29%), albercoquer (20%), vinya (8%) i cirerers (3%), si bé val a dir que en albercoquer i cirerer ja havia iniciat la recol·lecció. L’àrea total afectada amb més o menys intensitat en aquest terme està al voltant d’almenys 77,50 ha. El grau d’afectació se situa pràcticament al 100% dels fruits en la totalitat de superfície d’albercoquer i cirera. En el cas de l’albercoquer la majoria fruits presenten més de 6 impactes de pedra. La vinya apareix escapçada amb pèrdua de massa foliar i raïms afectats; tot i això hi ha com a molt un 30% de pèrdua de collita. El presseguer i nectarina són els conreus amb més superfície afectada, amb alguna zona que presenta un percentatge d’afectació del 100% amb tots els fruits amb varis impactes, mentre en la resta els percentatges varien, tot i això dins de l’àrea afectada oscil·la entre el 50 i el 70%. Hi ha varietats de préssec que encara estaven pendents de l’aclarida manual, tot i l’afectació amb una aclarida més costosa es podrà augmentar el percentatge de fruits comercials.