11.06.18 - BARCELONA • Barcelonès

Xavier Trias: “Crec que amb una candidatura conjunta PDeCat i ERC, guanyaríem”

Lunes, 11 de Junio de 2018

L’ex-alcalde i líder del PDeCAT de Barcelona tanca el cicle Alcaldes i Universitat a la Pompeu Fabra


(D'esq. a dreta) Eduard Berraondo, periodista i moderador de l'acte; Miquel Salvador, degà de Ciències Polítiques i socials de la UPF; Xavier Trias, líder del PDeCAT de Barcelona i ex alcalde de Barcelona; F. Xavier Roca, editor i director d'Alcaldes.eu; i David Sancho, professor i responsable de la Unitat de Coordinació Acadèmica de Ciències Polítiques i socials de la UPF. Foto: Nacho Roca/Alcaldes.eu.
Xavier Trias, que va ser alcalde de Barcelona entre 2011 i 2015, i actualment és cap de l’oposició municipal, ha estat el responsable de tancar el cicle “Alcaldes i Universitat”, co-organitzat per la plataforma transmèdia Alcaldes.eu i la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra.
En la seva xerrada, davant d’un centenar d’estudiants de Polítiques, Trias ha fet un repàs a la seva carrera política, així com també a alguns assumptes candents de la política municipal i nacional actual. En aquest sentit ha destacat que si no ha presentat una moció de censura al govern municipal “és perquè no sumem prou regidors”, afegint que “si els suméssim, no trigaria ni 10 minuts a fer-ho”. El líder de l’oposició ha donat a entendre que ha mantingut contactes amb altres responsables polítics, particularment Miquel Iceta, però que li han tornat una resposta negativa. Ha afirmat que si poguessin generar una candidatura conjunta amb ERC, guanyarien.
Igualment ha deixat clar que no es tornarà a presentar a l'elecció municipal i que actualment, només està “ajudant a crear un equip de persones que puguin guanyar”. També ha destacat que canviaria el sistema de nomenament electoral municipal generant “una segona volta” que porti als electors a decidir-se entre les candidatures més votades ja que, si no, “es poden produir barbaritats”, com ara que acabi sent alcalde el cap d’una llista molt minoritària.
Davant dels alumnes, Trias ha repassat també la situació de la querella que actualment manté contra periodistes del diari El Mundo (“vam celebrar el judici al febrer i encara no tinc la sentència: l’advocat em diu que no em posi nerviós”) i s’ha queixat de no haver pogut presentar cap acció legal contra els que considera causants de la informació calumniosa: Jorge Fernández Díaz, Jorge Moragas i Alicia Sánchez-Camacho (“els han premiat amb una ambaixada i una comissió”, ha dit).
En quant a temes de gestió municipal, ha destacat l’interès de Trias per defensar un sistema de mobilitat alternatiu al tramvia, el qual “ocupa molt d’espai i ja està superat per l’autobús elèctric articulat” i, també, per legalitzar la situació dels “manters” per, a continuació, “prohibir-los seguir fent aquesta activitat il·legal”, proporcionant-los recursos per tal que puguin dedicar-se a altres activitats econòmiques reglades.