27.11.11 - BARCELONA • Barcelonès

L'associació Persona i Democràcia premia l'alcalde de Vic, la txeca Vera Luxova i el periodista Enric Juliana

Domingo, 27 de Noviembre de 2011
Barcelona (ACN).- L'associació Persona i Democràcia-Joaquim Xicoy, afí a CiU, ha guardonat l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, amb el premi 'Joaquim Xicoy' en reconeixement per la seva tasca al capdavant del municipi d'Osona en la integració de persones nouvingudes. L'entitat celebrarà aquest dilluns l'entrega de la tercera edició d'aquests guardons, que també inclou el premi 'Persona i Democràcia', que aquest any recau en Vera Luxova, vídua del líder històric de la democràcia cristiana txeca. El periodista Enric Juliana, per la seva part, rebrà el premi 'Carles Cardó', dirigit als professionals dels mitjans de comunicació.

En la tercera edició dels premis que entrega l'associacicó Persona i Democràcia-Joaquim Xicoy, els premiats seran l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, la txeca Vera Luxova i el periodista Enric Juliana. L'acte tindrà lloc aquest dilluns i serà presidit pel vicepresident quart del Congrés, el convergent Jordi Jané.

Encapçalat pel president de l'associació, el catedràtic Jordi Sales, el jurat ha decidit concedir el guardó 'Joaquim Xicoy' a Vila d'Abadal per la seva tasca al capdavant de l'Ajuntament de Vic, especialment pel que fa referència a la integració de les persones nouvingudes amb respecte a la identitat, als valors i les arrels de Catalunya. També s'ha valorat la claredat i la honestedat del missatge de Vila d'Abadal, que no sol tenir pèls a la llengua.

Aquest premi és dirigeix a polítics que siguin membres del Govern, de les administracions locals o diputats al Parlament, a les Corts o al Parlament Europeu. L'objectiu és reconèixer el seu capteniment "constructiu, integrador i al servei general de Catalunya".

L'entitat també guardonarà Vera Luxova amb el premi 'Persona i Democràcia', que valora la tasca política exemplar caracteritzada per valors humanístics i democràtics, i potenciadora de la participació de les persones i de les entitats en la vida comunitària. Luxova ha continuat l'obra del seu marit, Josef Lux, líder històric de la democràcia cristiana txeca, a partir del servei a la societat, la construcció de la democràcia i d'una profunda convicció moral i religiosa, segons destaca l'associació.

Finalment, el premi dirigit als periodistes, el guardó 'Carles Cardó, ha recaigut aquest any en Enric Juliana, analista política de 'La Vanguardia'. El premi reivindica la producció periodística que contribueixi a la potenciació dels valors humanístics i de la qualitat democràtica. De Juliana, l'associació destaca la seva perspectiva independent, la seva objectivitat i lucidesa política i també la seva actitud "compromesa amb el país i amb el valor de la honestedat professional". 'Persona i Democràcia' també remarca que ha estat un "destacat intèrpret del moment polític i social" dels darrers anys donat que és un "bon coneixedor de la realitat espanyola i de l'encaix de Catalunya a Espanya".

Aquesta és la tercera edició dels premis que entrega l'associació 'Persona i Democràcia', fundada per militants de CDC i d'UDC, entre els que destaca el secretari del Govern, Germà Gordó. Aquest 'think tank' pretén ser un espai democratacristià en el marc del catalanisme. En altres edicions, els premiats van ser, entre d'altres, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, les llavors diputades de CiU Irene Rigau i Meritxell Ruiz, i l'eurodiputat convergent Ramon Tremosa.