10.8.18 - BARCELONA • Barcelonès

Salut confirma cinc morts més per cop de calor a Catalunya

Viernes, 10 de Agosto de 2018

Es tracta de 2 homes i 3 dones, d’entre 52 i 81 anys, tres dels quals van morir a l’Hospital Universitari de Bellvitge, un altre a l’Hospital de Figueres i un a Barcelona

Amb aquestes cinc víctimes més, són 11 les persones que haurien mort per cop de calor durant l’onada de calor a Catalunya

Després de les preceptives avaluacions, el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, confirma la mort de cinc persones més per cop de calor durant l’onada de calor a Catalunya. Tres de les víctimes van morir a l’Hospital Universitari de Bellvitge, una altra a l’Hospital de Figueres i una a Barcelona.
  • El 3 d’agost, una dona de 75 anys va morir a Barcelona. 
  • El 4 d’agost, una dona de 81 anys va ingressar per un cop de calor a l’Hospital de Figueres i va morir el mateix dia.
  • El 5 d’agost una dona de 73 anys va ingressar a l’Hospital Universitari de Bellvitge i va morir l’endemà, dia 6.
  • El 6 d’agost un home de 52 anys va ingressar també a Bellvigte i va morir al mateix dia.
I finalment, el 7 d’agost un home de 81 anys va ingressar també a Bellvitge i va morir el dia 8.
 
Amb aquestes noves víctimes, són 11 les persones que haurien mort per cop de calor durant l’onada de calor a Catalunya. La resta de víctimes confirmades són les següents:
 
El 2 d’agost, un home, que va ser trobat en un carrer de Constantí, va ingressar a l’UCI de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per un cop de calor i va morir dos dies després, el 4 d’agost.
 
El 3 d’agost, un home va ingressar en estat crític a l’Hospital Clínic de Barcelona, després de patir un cop de calor. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el va atendre i el va traslladar a l’Hospital Clínic, on va morir.
 
El 4 d’agost, va ingressar a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona un home d’uns 60 anys en estat molt crític i va morir la mateixa tarda.
 
El 6 d’agost, un home, de 45 anys, va morir a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.
 
El 7 d’agost, un home, de 62 anys, va morir a la via pública de Barcelona.
 
Al mateix dia, el 7 d’agost, va morir un home, de 41 anys, a Tortosa per cop de calor. La víctima es va trobar indisposada a la via pública i va morir a MC Mutual de Tortosa.
 
Precisament, el 7 d’agost, després que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) donés per finalitzat l'episodi de calor, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va desactivar la fase 2 del Pla d'actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) que es va activar el 2 d’agost, i conseqüentment, la Direcció General de Protecció Civil va tancar l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de calor.
 
En el marc del POCS, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que es va posar en funcionament l’any 2004 i on participen unitats de molts departaments del Govern de la Generalitat i altres organismes, la xarxa de vigilància epidemiològica de Catalunya registra i analitza les notificacions dels casos sospitosos de cop de calor atesos als centres hospitalaris de Catalunya així com les defuncions per cop de calor notificades per l’Institut de Medicina Legal de Catalunya. No es descarten, per tant, la confirmació de nous casos. En aquest sentit, a finals de la setmana vinent, l’ASPCAT presentarà un informe sobre l’onada de calor i farà un balanç i una valoració dels casos confirmats.
 
D’altra banda, entre el 2 i el 8 d'agost, el 061 CatSalut Respon va atendre un total de 453 trucades relacionades amb aquesta onada de calor, incloent consultes telefòniques i mobilització de recursos del SEM.