4.9.18 - GIRONA • Gironès

Les pluges «beneeixen» el FITAG, que arriba a gairebé 13.000 espectadors

Martes, 04 de Septiembre de 2018

Un total de 12.870 persones han acudit als espectacles programats a la ciutat de Girona i Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres.


Imatge de la jornada. Foto: Diputació de Girona.
Malgrat l'episodi de pluges que s'ha viscut aquesta setmana, el FITAG 2018 ha augmentat l'afluència d'espectadors i la venda d'entrades. Un total de 12.870 persones han acudit als espectacles programats a la ciutat de Girona i Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres. Durant els cinc dies de festival, la demarcació ha gaudit de 37 funcions de teatre, 31 companyies, 18 sales de teatre (8 a Girona i 10 als municipis), un equip de treballadors i voluntaris format per 50 persones i la mobilització de 278 participants.
Martí Peraferrer, director del FITAG, ha explicat que, «tot i que al principi les pluges podien semblar una mala notícia, s'han convertit en una oportunitat que hem aprofitat.  Hem tingut espectadors nous que no s'havien acostat mai al festival a causa de la bonança estival d'altres edicions. També ha estat clau la informació que hem emès a les xarxes socials sobre els canvis d'ubicació dels espectacles a l'aire lliure». I tot seguit destaca: «De fet, 13 de les 14 funcions programades a l'aire lliure han pogut ser reubicades, i, per tant, la programació general no s'ha vist afectada».
Pujada de la mitjana d'espectadors al «FITAG als municipis»
Enguany ha pujat la mitjana d'espectadors del projecte «FITAG als municipis». Algunes poblacions han doblat l'assistència de l'edició de l'any passat i municipis com Vidreres, Llançà i Lloret de Mar han tingut molt bones entrades. El mateix ha passat amb Sant Jordi Desvalls, que enguany s'estrenava en aquest projecte amb una jornada de convivència teatral internacional i que ha reunit 160 espectadors al seu teatre per veure l'espectacle cubà El serio soy yo, de la companyia Cuentero Soy. De fet, Cuba ha estat el país convidat a aquest FITAG 2018 i l'organització ja ha avançat que l'any que ve ho serà Xile.
Ple absolut a l'espectacle inaugural i representacions amb molt bona acollida
Destaquen també el ple absolut i la bona crítica obtinguda de l'espectacle inaugural, Europa, de les companyies Cràdula Teatre i Cor Preludi, i el fet que les coproduccions d'enguany hagin omplert el Centre Cultural La Mercè de Girona. La coproducció d'Andalusia-Catalunya Los francisquitos ha hagut d'ampliar l'aforament de les dues funcions programades, com a conseqüència de la molt bona acollida que ha tingut entre el públic gironí.
Pel que fa a les companyies gironines, cal remarcar l'èxit de M'esperaràs?, del Taller de Teatre de Figueres; La cantant calba, del grup Increixendo Teatre, de Sant Gregori, i Lorca in Love, de Quantus Teatre, de Lloret de Mar.
Dels espectacles de la resta de l'Estat espanyol en sobresurten les bones crítiques que han rebut Persona, yo y nosotros al mismo tiempo, de La Peseta Teatro, de Gijón; El Mikado, d'Art Vocal Ensemble, de Palma de Mallorca, i Hoy, milagro, d'Atakados Teatro, de Bilbao.
A més, el FITAG ha comptat enguany amb companyies de l'Argentina, Bèlgica, el Brasil, Cuba, Itàlia, França, el Marroc, Mèxic i Xile. D'aquestes, han destacat els bons comentaris emesos per part dels espectadors respecte de la companyia Teatre 2000, de Bèlgica, amb l'obra Tout o rien, i  la companyia La Maulina, de Xile, amb El golpe, un relato de memòria.
També ha tingut molt bona acollida el documental marroquí rodat al FITAG 2017 per Hakim Habbi i Youseff Lafraini i estrenat al cinema Truffaut l'últim dia del festival, dissabte. Ha estat un film que ha fet reviure als assistents l'edició passada i que serà presentat als premis Escenamateur 2019 de documentals teatrals.
Activitats paral·leles
De les activitats paral·leles, sobresurt la visita d'una gran part dels participants a l'espai infantil de lleure i cultura La Pauleca, del barri de Sant Pau. Aquesta visita es va emmarcar en el projecte «FITAG als barris», que té com a objectiu ampliar l'àmbit d'actuació del festival a la ciutat de Girona. 
Així mateix, les associacions Corredor Latinoamericano de Teatro y la Federación de Teatro Escenamateur van fer les presentacions i reunions de treball respectives durant el FITAG i van oferir una taula de treball sobre «La dona a les arts escèniques, més enllà de l'artista», en què tres directores de festivals internacionals de França van poder mostrar a les companyies participants el funcionament i les bases de participació dels seus festivals.
Martí Peraferrer ha remarcat l'enriquiment mutu que suposa el FITAG tant per als participants com per a la demarcació de Girona: «Aquesta edició de 2018 serà recordada pel bon ambient, la companyonia, la complicitat i el naixement de noves amistats entre els participants, tant gironins com internacionals».
Vuit espais a la ciutat de Girona
Enguany el FITAG s'ha emplaçat a vuit espais de la ciutat de Girona: l'Auditori Josep Viader i el pati de la Casa de Cultura, el pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, el Centre Cultural La Mercè, el Teatre Municipal, la Sala La Planeta, el cinema Truffaut i el pati del CaixaForum.