11.10.18 - MANRESA • Bages

Manresa acollirà la trobada de municipis de la xarxa de prevenció del feixisme impulsada per l'Amical de Mauthausen

Jueves, 11 de Octubre de 2018

Els ajuntaments implicats en la lluita per la memòria i contra el feixisme es reuniran a Manresa, el 26 d’octubre, en la 4a Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més, per seguir treballant  amb l’Amical de Mauthausen i debatre sobre les polítiques públiques  de memòria i de prevenció del feixisme.

Una quarantena d’ajuntaments integrants de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres Camps, estan convocats el proper divendres 26 d’octubre a la 4a  Trobada d’Ajuntaments que tindrà lloc al Centre Cultural el Casino de Ma nresa. Aquesta quarta trobada es la continuïtat de les que van tenir lloc a Vilafranca, Santa Coloma de Gramenet i Torredembarra i consolida una xarxa de municipis amb l’objectiu comú de treballar  per la memòria i dotar d’eines als ajuntaments per a prevenir el feixisme i defensar els Drets Humans.
 
Aquesta nova trobada sota la coordinació institucional de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’acolliment del municipi de Manresa i la gestió de l’Amical, mostrarà l’important creixement i ampliació  territorial de la Xarxa, amb la incorporació de nous municipis per tot l’estat, i amb la signatura de nous convenis entre ajuntaments i Amical.
 
A Manresa, la Xarxa continuarà debatent sobre la organització municipal per a fer front al desenvolupament de les polítiques públiques de memòria, organització política, suports tècnics, pressupost, programes, etc.; sobre els espais de memòria de les ciutats (monuments, plaques, nomenclàtor carrers, etc.); sobre la definició, ordenació i difusió dels recursos didàctics, i les experiències municipals al servei dels tècnics i electes municipals. També es parlarà del treball en xarxa i la coordinació intermunicipal, i el suport municipal als centres de secundària  per poder arribar als joves.
 
En aquesta nova trobada, els historiadors Rosa Toran i Cèsar Lorenzo platejaran la temàtica ”Conceptes i terminologia al voltant de la memòria històrica. Que hi ha darrere les paraules?”, es presentaran el “Banc de Recursos pedagògics sobre la deportació republicana i l’Holocaust” i el “Recull d’experiències o bones pràctiques municipals” i s’exposaran els casos pràctics dels ajuntaments de Lleida, Sabadell i Vinaròs.
 
També és previst un Homenatge als deportats i deportades  al monument a la placa en memòria dels deportats manresans a la Plaça de Sant Domènec, amb una  ofrena floral  i la foto d’alcaldes, regidors i membres de la Xarxa, per acabar la Trobada amb unes visites temàtiques als llocs de memòria de la ciutat, amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i la representació del dietari de la Biblioteca Popular de Manresa (1928-1939), a càrrec del Grup de Teatre els Carlins, a la Biblioteca de l'Institut Lluís de Peguera.