1.12.11 - TORTOSA • Baix Ebre

Tortosa desbloqueja la suspensió pel risc d'inundació de quatre plans parcials

Jueves, 01 de Diciembre de 2011
Tortosa (ACN).- La Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre aprovarà aquest dijous el pla d'emergències que avalua els riscos d'inundabilitat de la ciutat, i que permet aixecar així la suspensió de quatre plans parcials, inclosos al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) en vigor des del 2007. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha avançat a l'ACN que l'aprovació per part de la Comissió és definitiva i que els quatre plans parcials "de gran creixement" podrien ser operatius l'endemà "si els seus propietaris ho consideressin". Bel ha reconegut que tot i que no és el millor moment per impulsar aquests planejaments, sí que és important tenir els deures fets per quan la situació econòmica millori.

Els quatre plans parcials afectats per la suspensió per estar inclosos en zona inundable són l'horta Sant Vicenç, l'horta del Temple, l'horta del Pimpí -a Remolins-, i del parc Nou -entre Ferreries i Jesús. Entres les quatre hortes està planificada la construcció de 4.400 pisos, i equipaments comercials i esportius com el port fluvial. Aquest pla també permet la construcció d'aparcaments soterrats, vinculats a un pla específic d'autoprotecció.

Bel ha detallat que l'elaboració del pla d'emergències s'ha fet d'acord amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Direcció General de Protecció Civil i Emergències, i que la resolució ha estat llarga -gairebé quatre anys. L'alcalde ha recordat que els quatre plans parcials es desenvoluparan per compensació, a través dels seus propietaris. "Sabem que costarà que arrenquen però, en tot cas, dóna possibilitats de creixement a la ciutat quan la conjuntura econòmica ho permeti. Ara ja no hi haurà cap impediment legal per fer-ho", ha afegit. En aquest sentit, l'alcalde ha recordat que malgrat l'actual context, Tortosa "encara té l'expectativa i la realitat que amb dificultats però aquestes figures urbanístiques aniran tirant endavant poc a poc per preparar el sòl per quan la situació millori".

A més d'aquests quatre plans parcials, Tortosa té tres plans més per créixer: el Camí de Roquetes, la Farinera, i el de Sant Llàtzer. Aquest últim, que és on ha d'anar el futur col·legi de Sant Llàtzer, segons ha avançat l'alcalde, podria desencallar-se en poques setmanes.

Necessitat que la Llei d'Urbanisme reconegui l'especificitat de l'Ebre
L'alcalde ha explicat també que malgrat Tortosa ha pogut resoldre la suspensió de quatre plans parcials amb un pla d'emergències de la ciutat que permetrà desbloquejar uns creixements que estaven "hipotecats", s'ha d'insistir perquè la Llei d'Urbanisme reconegui l'especificitat de les Terres de l'Ebre en el concepte de la inundabilitat.
"S'han de fer les modificacions necessàries perquè la inundabilitat no continuï sent un aspecte que limiti el creixement dels municipis del territori", ha assegurat. "Em consta que el director general d'Urbanisme i el conseller hi estan treballant per trobar l'encaix perquè Tortosa, per ara, ho té resolt però hi ha molts municipis com Deltebre i Sant Jaume d'Enveja que hi estan molt afectats", ha detallat.

L'abastament d'aigua i gas al Catalunya Sud
La CUTE també té previst aprovar aquest dijous el pla especial urbanístic d'infraestructures de les xarxes de gas i aigua al polígon Catalunya Sud. El projecte d'abastament d'aquests dos serveis, de 4,5 MEUR de pressupost, està inclòs al pla de reindustrialització de les Terres de l'Ebre i per començar les obres era necessari aquest pla especial.
"Ha estat una tramitació llarguíssima però ara ja es podran tirar endavant les expropiacions mentre acaben de redactar el projecte executiu. Esperem licitar obres i executar-se el més aviat possible", ha manifestat Bel, que ha reconegut que arribaran "justos però a temps" per complir els terminis marcats pel govern espanyol, d'enllestir les obres abans del 30 de juny del 2012.