30.10.18  • Berguedà/ Cerdanya

El Govern desplega la fibra òptica entre el Berguedà i la Cerdanya per arribar a Puigcerdà el 2020

Martes, 30 de Octubre de 2018

Puigneró ha anunciat que la Generalitat preveu invertir 2,5 milions d’euros per desplegar 44 quilòmetres de xarxa de fibra òptica pública i arribar a Puigcerdà l’any 2020.


Imatge dels treballadors. Foto: Premsagencat.
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat aquest matí les obres d’extensió de la xarxa de fibra òptica pública entre Berga i Cercs. Es tracta d’un tram de 5 quilòmetres que dotarà de serveis de banda ampla, a través de cable de fibra òptica, el municipi de Cercs. El Govern inverteix un total de 219.000 euros per completar aquest tram de l’eix troncal que ressegueix la carretera C-16.
L’objectiu de la Generalitat és continuar estenent la xarxa al llarg de la C-16, de la seva titularitat, fins arribar a Puigcerdà. Un cop connectat el municipi de Cercs, restaran 44 quilòmetres de xarxa fins arribar a la capital de la Cerdanya. El projecte per connectar Puigcerdà suposarà una inversió de 2,5 milions d’euros i és previst que finalitzi l’any 2020.
“Desplegar fibra òptica és un element de equilibri territorial i una manera efectiva de fer República”, ha assegurat Puigneró.
El conseller ha destacat que la Xarxa Oberta de Catalunya de fibra òptica que impulsa la Generalitat és “un projecte de país”, amb l’objectiu principal que “no hi hagi ciutadans ni territoris de primera o de segona, sinó que tots siguem ciutadans amb igualtat d’oportunitats en aquesta societat digital”.
Puigneró ha explicat que amb aquesta xarxa, “el que fa Govern, bàsicament, és construir les branques troncals” que han d’enxarxar el país per “portar un punt d’accés en primer lloc a totes les capitals de comarca”.
La voluntat del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública és disposar al 2020 de punts de connexió neutres de fibra òptica, al servei de les operadores, a totes les capitals de comarca. De moment, ja n’hi ha 29 capitals connectades i 4 més en fase de projecte. Per tant, queden 9 capitals per connectar.
Segons ha explicat el conseller, “conjuntament amb altres administracions, com són les diputacions o els consells comarcals a partir de la xarxa de fibra de la Generalitat, també portem en paral·lel un punt d’accés a tots els municipis”. És el cas de l’Espunyola, Sta. Maria de Merlès, i Viver i Serrateix, que l’any vinent ja comptaran amb accés a la fibra òptica, gràcies a l’acord entre la Generalitat i la Diputació de Barcelona signat el passat juliol, i que inclou 55 municipis de la demarcació, 4 dels quals són al Berguedà.
D’altra banda, tant l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, com el president del Consell Comarcal del Berguedà i alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Pere Lara, han aplaudit la mesura perquè significa “un salt de qualitat endavant” i “és una política del segle XXI per als municipis”. Calderer ha explicat que “la societat a dia d’avui ens demana que la fibra òptica sigui aquí, i per això és tan important l’anunci del conseller avui”. 
Tots els municipis de la comarca connectats amb fibra el 2023
Pel que fa a la comarca del Berguedà, la Generalitat disposa actualment de 32 quilòmetres de xarxa pública de fibra òptica, que presten servei a 6 operadores. Aquestes 6 empreses ofereixen  fibra òptica al client final en les zones urbanes de Berga, Gironella i Puig-Reig. La xarxa existent també arriba a 5 polígons industrials del Berguedà.
El projecte per fer arribar la fibra òptica a Puigcerdà dotarà de xarxa a municipis com Guardiola de Berguedà o Bagà. L’objectiu del Govern és fer arribar la xarxa pública de fibra òptica a tots els municipis del Berguedà l’any 2023.