03.01.18 - BARCELONA • Barcelonès

Tot a punt per la implantació del nou Bicing

Jueves, 03 de Enero de 2019

El proper 8 de gener s’inicia la transformació del servei del Bicing, amb la substitució de les estacions actuals per les noves. El procés es durà a terme de manera gradual i durant més de tres mesos conviuran els dos sistemes


Noves bicicletes del bicing. Foto: Aj. Barcelona.
El canvi d’estacions s’iniciarà pels districtes de Nou Barris i Sant Andreu i cada dia se’n substituiran 8 de mitjana. El servei estarà permanentment operatiu però els usuaris hauran d’utilitzar les estacions d’origen i destinació d’un mateix sistema
L’Ajuntament de Barcelona recomana als ciutadans que s’informin prèviament abans de desplaçar-se en Bicing, principalment a través de la web i de la nova app que ja estaran disponibles a partir del dia 8
L’Ajuntament de Barcelona i els responsables de “Pedalem Barcelona” ultimen les tasques per l’inici del procés de transformació del servei del Bicing, el proper 8 de gener. Dotze anys després de la implantació del primer servei de bicicleta compartida de la ciutat, la capital catalana encara ara la seva substitució i millora amb l’arribada del nou Bicing pels propers deu anys. El seu desplegament s’emmarca dins de l’estratègia del Govern municipal de continuar promovent la mobilitat sostenible a la ciutat, potenciant els desplaçaments a peu, en transport públic i en bicicleta, d’acord amb el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018.
El nou servei estarà gestionat per la UTE “Pedalem Barcelona”, que compta amb una important experiència en el sector. Un dels seus membres –PBSC- és líder en el sector del bike sharing: ha participat en contractes de bicicleta compartida en ciutats com Londres, Toronto, Montreal, Melbourne, Nova York, Reykjavik, Chicago, Recife o Guadalajara (Mèxico) i gestiona més de 51 mil bicicletes i 4.175 estacions arreu del món.
Comença la transició
El proper 8 de gener s’inicia la primera fase de substitució del nou servei, que durarà fins a la segona quinzena d’abril. Durant aquest període es procedirà a substituir les 424 estacions actuals situades en superfície per les 424 noves estacions del nou Bicing, amb les corresponents modificacions del sistema tecnològic i operatiu. El procés de transformació es farà de manera gradual i durant més de tres mesos conviuran els dos sistemes. La substitució s’iniciarà pels districtes de Nou Barris i a Sant Andreu i cada dia es canviaran 8 estacions, amb l’objectiu que a mitjans de febrer el 50% de les antigues ja s’hagin modificat. Cada estació tardarà entre 2 i 3 dies a ser substituïda. Les 15 primeres que es canviaran seran les següents:
 • Via Barcino, 69
 • Via Barcino, 121
 • c/Fernando Pessoa, 41
 • Pg. Torras i Bages, 129
 • c/Ciutat d’Asunción, 73/ Potosí
 • Campana de la Maquinista
 • c/Andreu Nin, 22
 • c/Malats, 98-100
 • c/Malats, 28-30
 • c/Sant Adrià, 113
 • Pg. d’Enric Sanchís, 33
 • c/Sant Iscle, 60
 • Seu del Districte (Nou Barris)
 • c/Turó Blau, 1-3
 • c/ de l’Escultor Ordóñez, 55
De cara a l’usuari, durant aquest temps no hi haurà interrupció dels servei i es podran fer servir els dos sistemes amb la mateixa targeta de la qual ja disposen en l’actualitat. No obstant, només es podran utilitzar les estacions d’origen i destí d’un mateix sistema: els usuaris que agafin una bicicleta del Bicing antic només podran ancorar-la en una estació de les antigues, i el mateix amb el nou. Mentre duri el període de transició i fins que finalitzi, les estacions de bicicletes elèctriques en subsòl continuaran disponibles i operatives. Durant aquest procés de modificació també s’iniciarà el servei de 24 h/dia amb el sistema nou, i l’accés via app al servei.
A partir de la segona quinzena d’abril i fins a finals del 2019 s’iniciarà un segon període de desplegament, el període d’ampliació, durant el qual es començaran a implantar la resta de millores del nou Bicing. De manera immediata entrarà en funcionament l’opció de fer la reserva anticipada de la bicicleta de 5’, l’accés al servei via NFC i les 300 noves bicis elèctriques. Posteriorment, es procedirà a dur a terme l’ampliació territorial del nombre d’estacions que s’aniran desplegant gradualment per la ciutat, juntament amb l’increment de les bicis elèctriques. 
Calendari d’implantació:
 • 8/01/2019: Inici de la transició bicicleta mecànica, treballs de substitució d’estacions
 • existents.
 • 12/01/2019: Posada en servei de les primeres estacions del nou Bicing amb bicicletes
 • mecàniques: 1 servei/2 sistemes/1 targeta.
 • Abril 2019: Finalització de la transició de les bicicletes mecàniques. Introducció de les
 • noves bicicletes elèctriques.
 • 2019: Expansió del nou Bicing. Arribada a nous barris i zones d’alta demanda.
Inici de la informació als usuaris
Davant de la complexitat del procés de substitució entre ambdós sistemes, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) recomanen als usuaris que prèviament a fer qualsevol desplaçament en Bicing s’informin a través dels diferents sistemes que s’han activat per donar-los la màxima atenció mentre duri el procés de canvi.
Informació en temps real: A partir del proper 8 de gener l’usuari podrà consultar online (via app i web) el procés de substitució de les estacions.
 • Nova versió de l’app del Bicing: aquesta eina vertebrarà tota la informació de servei als usuaris amb informació en temps real dels canvis i previsions.
 • Web Bicing: en línia amb l’app, la web també estarà permanentment actualitzada per qualsevol consulta que es precisi: www.bicing.barcelona
 • Informació presencial i telefònica: També a partir del proper 8 de gener s’activaran les oficines d’atenció a l’usuari i el telèfon d’informació per resoldre consultes.
 • Oficines d’Atenció a l’Usuari: hi haurà operatives dues Oficines d’Atenció a l’Usuari que estaran situades al carrer Calàbria 66 i a la plaça Carles Pi i Sunyer 8, per a qualsevol consulta presencial.
 • Telèfon d’informació: hi hauran telèfons disponibles de consulta que seran el 93 707 89 00 i el 900315531. El servei comptarà amb un reforç específic per donar la millor atenció.
Actualitzacions permanents: Atès que hi haurà moltes modificacions en un espai reduït de temps, aquestes s’aniran comunicant permanentment als usuaris.
 • Newsletter/mailing personalitzat: cada modificació de servei es comunicarà pels canals habituals d’informació als usuaris.
 • Informació a xarxes: amb els hastags #benvingutnouBicing #biciBCN es podran seguir totes les novetats i modificacions que es produeixin a Twitter, Facebook i Instagram.
Informadors al carrer: A partir del 12 de gener també s’incorporen una vintena d’informadors a les noves estacions per informar als usuaris. Aquests, faran horari de matí i tarda cobrint les franges de major ús. Els informadors donaran suport en cas de dubte a l’hora de retirar o ancorar una bicicleta i repartiran fulletons informatius mentre duri el canvi de servei.
Informació a les estacions: Des d’aquest mes de gener s’estan senyalitzant totes les estacions amb les actualitzacions de servei.
Les millores del nou Bicing
El nou Bicing oferirà un seguit d’avantatges als usuaris, entre les quals destaquen:
 • Més servei: Funcionament 24 hores els 365 dies de l’any (actualment el servei es presta de dilluns a dijous de 05h a 02h, els divendres de 05h a 03h i els dissabtes, diumenges i festius les 24h).
 • Més bicicletes: 7.000 bicis: 6.000 bicis mecàniques+1.000 elèctriques. Actualment n’hi ha 6.000 i 300, respectivament. Possibilitat d’ampliació del servei fins a 8.000 bicicletes en total. La integració i ampliació dels models elèctrics oferirà majors facilitats per fer recorreguts ascendents a la ciutadania.
 • Més versatilitat: Totes les bicis tindran un xassís comú i les elèctriques es diferenciaran de les mecàniques per la incorporació d’un equip d’assistència elèctric. El nou servei ofereix l’opció de variar el nombre de bicis elèctriques i mecàniques, atès que les mecàniques es podran transformar en elèctriques afegint un kit específic en funció de la demanda.
 • Més i millors estacions: 519 estacions mixtes i en superfície, amb integració física dels dos tipus de bicicletes: tots els ancoratges serviran tant pel model convencional com pel model elèctric i seran més robusts i menys vulnerables. Són 95 estacions més que se sumaran a les 424 existents en superfície. Aquestes estacions ja existents es mantindran en la seva ubicació mentre que les 45 actuals per bicis elèctriques ubicades majoritàriament en subsòl, desapareixeran. Totes comptaran amb els darrers avenços en seguretat i tindran una capacitat mitjana de 27 ancoratges.
 • Més cobertura territorial: Les 95 noves estacions es distribuiran pels 10 districtes de la ciutat. L’increment més important es donarà a Horta-Guinardó (17), Nou Barris (16), a Gràcia (14) i a Sant Martí (13), tot i que també hi haurà augments d’estacions a la resta de districtes. Les noves estacions permetran cobrir àmbits on fins ara el Bicing no arribava. L’objectiu és reduir les diferències de cobertura territorial entre districtes, afavorir el màxim la intermodalitat i donar servei a zones d’alta demanda. 
 • Millores tecnològiques: el nou servei ofereix la possibilitat de fer una reserva anticipada de la bicicleta de 5 minuts. El sistema d’accés al servei: estarà format per 3 mètodes d’accés diferenciats (targeta intel·ligent sense contacte, telèfon intel•ligent amb tecnologia NFC o aplicació mòbil). El sistema és integrable tecnològicament amb la TMobilitat quan estigui en servei.