6.12.11 - PARÍS • França

La reforma del tractat de la Unió Europea podria ratificar-se a finals del 2012

Martes, 06 de Diciembre de 2011
París (ACN).- França podria ratificar a finals del 2012 la revisió del Tractat de la Unió Europea que han proposat el president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, per tal de reforçar la supervisió dels pressupostos nacionals i aplicar sancions a aquells que se saltin les normes. Ho ha anunciat aquest dimarts el primer ministre francès, François Fillon, el qual ha afirmat que "el nostre objectiu és arribar a un acord al març de 2012 per tal que pugui ser ratificat a finals de 2012".

França i Alemanya han escrit al president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, suggerint que la reunió del Consell Europeu de dijous i divendres iniciï el procediment per esmenar el tractat bàsic de la Unió, aplicant normes pressupostàries més dures per lluitar contra la crisi de l'eurozona. Si els 27 estats membres de la Unió Europea no volguessin canviar el tractat, París i Berlín intentarien arribar a un acord amb els 17 socis de l'eurozona.

Sancions a qui no respecti el límit de dèficit

El canvi en el tractat establiria més sancions a qualsevol país que no respectés el límit de dèficit de la UE del 3% del producte interior brut (PIB). A més, les constitucions dels 17 països de la moneda única haurien de preveure una 'norma d'or' que exigís als governs un equilibri en els seus pressupostos abans d'un període específic.

El Tribunal Europeu de Justícia decidiria si cada 'norma d'or' s'adequa al tractat, però no tindria la capacitat de supervisar els pressupostos nacionals. Sobre aquest aspecte, Fillon ha defensat que "ningú vol un govern de jutges que ocupi el lloc de les consultes i la presa democràtica de decisions".

Insistint en la idea que França i Alemanya estan compromesos amb la protecció de l'euro, Fillon ha assegurat que una ruptura de la zona euro tindria un cost de fins a la meitat del producte interior brut dels membres més febles de la unió monetària. "El cost de la ruptura de la zona euro seria exorbitant", ha alertat. I ha afegit:"Alguns ho xifren en un 25% del PIB de les economies més fortes i d'un 50% de les més febles". "El continent europeu quedaria arruïnat", ha sentenciat.

Més control sobre els pressupostos

Merkel i Sarkozy volen modificar els tractats europeus per tenir "més control" sobre els pressupostos dels diversos estats membres i "harmonitzar" les seves accions. Els dos líders europeus stan disposats a deixar fora de la reforma als 10 estats membres de la UE que no formen part de l'euro, tot i que la seva "preferència" és fer un nou tractat que inclogui els 27.

L'objectiu de París i Berlín és que la crisi actual de l'euro "no torni a passar mai". Segons Merkel, la proposta de modificar els tractats demostra que els líders estan "absolutament decidits a mantenir l'euro com una moneda estable i una contribució a l'estabilitat europea".

El pacte de 'Merkozy' -el nom amb què es coneix a l'aliança entre Merkel i Sarkozy- implica que els països no podran superar el sostre del 3% de dèficit públic. A més, també recull que el mecanisme d'estabilitat financera europeu estigui actiu a partir del 2012, i no del 2013, com estava inicialment previst.