28.1.19 - SANT BOI DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

L’AMB presenta a Sant Boi de Llobregat la nova línia exprés E70, les millores de les línies L96, L79 i SB1 i els nous autobusos híbrids

Lunes, 28 de Enero de 2019

L'AMB incorpora 13 nous autobusos de baixes i nul·les emissions als serveis de Bus Metropolità diürns i nocturns que circulen per Sant Boi de Llobregat


Imatge de la presentació. Foto: AMB.
Avui dilluns 28 de gener, el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, han presentat els autobusos híbrids que donaran servei al municipi, la nova línia Exprés E70 i les millores que es faran a la línies SB1, L96 i L79. 
Aquesta acció correspon a la renovació de la flota d'autobusos metropolitans de gestió indirecta i a la segona fase de nova xarxa de bus metropolità d'altes prestacions, que  es vertebra amb el servei de bus metropolità Exprés (AMB Exprés) i el servei AMB Metrobús. Aquesta xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018, facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l'AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d'altes prestacions: 7 noves línies "AMB Exprés i 6 noves línies "AMB Metrobús". 
"La mobilitat és un dret. Per això, des de l'AMB intentem millorar cada dia la mobilitat i la connectivitat dels 36 municipis de la Metròpolis Barcelona. Millorem de forma important tant la oferta de transport per a la ciutadania, com en el tipus de vehicles que utilitzem per donar aquests serveis. Recordem que aquests nous vehicles que incorporem ara són sostenibles, híbrids i elèctrics ", ha explicat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, Antoni Poveda. També ha recordat que aquestes mesures s'emmarquen en l'estratègia metropolitana de millora de la qualitat de l'aire. 
"Sant Boi de Llobregat és un exemple més de les millores que estem presentant aquests dies a diferents municipis de la Metròpolis Barcelona. Concretament, aquí millorem la freqüència de pas d'algunes línies i creem noves línies, com la E70, per donar respostes de mobilitat als veïns", ha explicat Poveda. També ha recordat que el passat 1 de gener va entrar en vigor la tarifa metropolitana, que permet desplaçar-se per la Metròpolis Barcelona a preu d'una zona. "En aquest sentit, hem fet un pas important per unificar els preus a tota l'àrea metropolitana i rebaixar preus de desplaçaments", ha afegit Poveda. 
"Les millores en transport públic estan vinculades a la qualitat de vida i de salut dels veïns i les veïnes de Sant Boi. No només perquè facilita la mobilitat interna i amb altres municipis, sinó que també incideix sobre el medi ambient de la ciutat i reforça la nostra aposta per una ciutat més sostenible i saludable" ha exposat l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret.   
"Actualment un 35% del total de trajectes, que es fan a Sant Boi, es realitzen en transport públic. Són gairebé 12 milions de trajectes a l'any. Però volem millorar aquest percentatge, perquè una mobilitat més sostenible també significa una ciutat més saludable", ha afegit Moret.   
Dels 128 autobusos nous híbrids i elèctrics que han arribat aquests dies a l'AMB, 8 busos híbrids es destinaran a Sant Boi de Llobregat. Amb l'arribada dels nous vehicles és possible millorar els serveis de transport públic del municipi. En particular, introduir la nova línia E70, i millorar les línies L96, L97 i la SB1. A partir de febrer el 15% dels autobusos que circularan pel municipi durant el dia seran híbrids.   
D'altra banda, d'aquesta nova flota metropolitana, també s'incorporen al servei de Nitbus del Baix Llobregat 13 vehicles elèctrics nous. D'aquesta manera, el 43% dels autobusos que circulin durant la nit per Sant Boi de Llobregat seran sostenibles: el 29% seran elèctrics i el 14% seran híbrids. En particular, al municipi, per la nit circularan 5 nous busos 100% elèctrics que es destinaran a les línies N13 i N14.   
Cal recordar que els busos híbrids dièsel-elèctric permeten una reducció de les emissions contaminants entorn del 25% respecte dels dièsel. A més a més redueixen significativament el soroll en els entorns de les parades ja que la seva circulació és en mode elèctric. 
Els busos elèctrics tenen emissions zero, i un molt baix nivell de soroll, i són especialment valorats per la nit ja que permeten un bon descans dels veïns pels recorreguts on circulen. 
Nova línia exprés E70 i canvi de la línia L79 
La nova línia del servei AMB Exprés E70 connectarà de forma directa Sant Boi de Llobregat amb la Plaça Espanya de Barcelona. La freqüència de la línia serà cada 20 minuts, els dies feiners (excepte l'agost) en hora punta (de 6.30 a 9.30h i de 14.00 a 19.30h).   
D'aquesta manera, el corredor format per la E70 i L70 millorarà la seva oferta, amb freqüències de pas d'autobusos cada 10 minuts en hora punta. 
D'altra banda, també es millora l'oferta de la línia L79, que es reconverteix en la nova línia E79, amb les característiques d'un servei exprés. En aquest sentit, es millora la freqüència, passant de 10 minuts a 8'5 en hora punta, i de 15 a 12 minuts en hora vall els dies feiners (excepte l'agost). 
Millora de les línies L96 i SB1 
D'altra banda, també es millora la freqüència de pas de la línia L96, que connecta Bellamar (Castelldefels) amb l'estació de FGC de Sant Boi de Llobregat. En les properes setmanes els dies feiners s'incrementa la freqüència de pas, passant dels 15 minuts actuals als 12 minuts. A banda, també es millora la freqüència dels festius, que es passarà de 30 a 20 minuts.   
També es millora la freqüència de pas de la línia urbana SB1. S'incrementa la freqüència de pas, passant dels 15 minuts actuals als 12 minuts els dies feiners. 
Aquestes millores es duen a terme gràcies a l'increment de flota que suposa l'arribada de 128 autobusos de baixes i nul·les emissions que l'AMB va anunciar la setmana passada. 
Nova xarxa de bus metropolità: AMB Exprés i AMB Metrobús 
La presentació de les línies E70 I E79 s'emmarca en la segona fase de la nova xarxa de bus metropolità d'altes prestacions, que  es vertebra amb el servei de bus metropolità Exprés (AMB Exprés) i el servei AMB Metrobús. 
Aquesta xarxa metropolitana de bus d'altes prestacions, que es va començar a implantar al març del 2018 facilita una connexió més directa i amb més freqüència amb el centre de la metròpolis i en els principals corredors metropolitans. Durant el primer trimestre del 2019, l'AMB posarà en marxa un total de 13 noves línies d'altes prestacions: 7 noves línies "AMB Exprés" i 6 noves línies "AMB Metrobús". 
En total, amb la implantació de la segona fase,  estaran actives a final d'aquest primer trimestre de 2019 en total 20 línies d'altes prestacions (11 línies AMB Exprés i 9 línies AMB Metrobús).