5.3.19 - BARCELONA • Barcelonès

President Torra: "El Govern i les diputacions desplegarem 4.000 quilòmetres més de fibra òptica en els pròxims tres anys"

Martes, 05 de Marzo de 2019

La Generalitat ja disposa de 4.500 quilòmetres de fibra òptica, que arriba a 29 de les 42 capitals de comarca i a un total de 254 municipis


El president ha encapçalat la signatura de l'acord. Autor: Jordi Bedmar.
El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha encapçalat aquesta tarda la signatura del compromís nacional per al desplegament de la fibra òptica, segons el qual el Govern i les quatre diputacions “desplegaran 4.160 quilòmetres més de xarxa en els pròxims tres anys”. Fins ara, ha explicat, ja s’han desplegat 4.500 quilometres de fibra òptica de la Generalitat, que arriben a 254 municipis i 29 de les 42 capitals de comarca. 
Durant l’acte de signatura de l’acord entre la Generalitat i les quatre diputacions per al desplegament i la gestió coordinada de la fibra òptica, el cap de l’Executiu ha expressat el compromís d’impulsar la connectivitat a tots els municipis de Catalunya com “un dret social i econòmic més del segle XXI i un element cohesionador del país”. Tal i com ha explicat, “estar connectat és imprescindible per a tenir igualtat d’oportunitats”.
El cap de l’Executiu ha volgut posar en valor que estem davant “d’una estratègia mancomunada” que “uneix la força i les capacitats de les diferents institucions d’aquest país”. L’objectiu, ha assegurat el president, és “connectar totes les capitals de comarca el 2020 a la xarxa de fibra òptica pública i, amb banda ampla, els municipis de més de 50 habitants el 2023”.
Amb aquest objectiu s’acorda l’impuls i accelerar el procés de desplegament de la fibra òptica, no només a les capitals de comarca, sinó per poder arribar en els propers anys a tots els municipis d’arreu del país. Així, es definirà un pla d’actuació anual en què es prioritzin les accions a desenvolupar i on es concretin recursos, actuacions i terminis d’execució. Aquest pla tindrà en compte les inversions i desplegament de fibra que el Govern ja ha efectuat amb xarxa pròpia. Amb la voluntat d’accelerar el desplegament de la fibra òptica a les respectives demarcacions es fomentarà la signatura dels acords necessaris entre el Govern i les diputacions. Aquests acords permetran al departament desplegar el cable de fibra òptica per les canalitzacions instal·lades per les quatre diputacions.
“Bastir la República digital”
En l’acte també ha intervingut el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, qui ha posat en relleu el compromís del Govern per “enxarxar el país com una gran estructura d’estat sobre la qual edificar ciutats connectades i ciutadans apoderats digitalment”. “La nostra voluntat és bastir una nació del segle XXI: la República digital”, ha reblat.
A més del president Torra i del conseller Puigneró, en l’acte també han intervingut i els presidents de les diputacions de Barcelona, Marc Castells; de Girona, Miquel Noguer, i de Lleida, Rosa M. Perelló, i el vicepresident segon de la Diputació de Tarragona, Josep Masdeu.