15.4.19  • Bages

El Consell Comarcal ajuda a millorar l’eficiència energètica de 9 escoles del Bages

Lunes, 15 de Abril de 2019

L’Agència Comarcal de l’Energia del Bages ha realitzat auditories energètiques als centres educatius, on hi ha instal·lat un comptador del consum elèctric i ha format a personal dels centres i alumnat en bons hàbits energètics


Imatge sobre el projecte d'auditories energètiques a les escoles. Foto: CCBages.
El projecte per a la millora de l’eficiència energètica dels centres educatius del Bages continua arribant a més escoles de la comarca. En concret l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages ha actuat recentment a 9 escoles del Bages, que s’afegeixen a la vintena que van participar en el projecte en anys anteriors des del 2014. Les escoles que han participat en aquesta darrera fase són: l’Escola Barnola d’Avinyó, l’Escola Sant Pere de Monistrol de Montserrat, l’Escola Puigsoler de Sant Vicenç de Castellet, l’Escola Jaume Balmes de Castellbell i el Vilar, l’Escola Pompeu Fabra del Pont de Vilomara i Rocafort, l’Escola Joventut de Callús, l’Escola Torres Amat i l’Escola Els Pins de Sallent i l’Escola Joan de Palà de Cardona.
Els treballs realitzats a cada escola han estat la instal·lació d’un aparell de mesura del consum elèctric a temps real, la redacció d’una auditoria energètica bàsica de l’escola, la formació dirigida al personal del centre i la formació pels alumnes de Cicle Superior amb el taller “Parlem d’energia”. Aquestes accions van encaminades a millorar l’estalvi energètic dels centres educatius i la conscienciació ambiental de l’alumnat. El projecte també ha comptat amb la participació dels corresponents ajuntaments de la comarca adherits a l’Agència Comarcal de l’Energia del Bages.
A través de les auditories el Consell ha proposat la substitució dels tubs fluorescents de les escoles per lluminària tipus LED (que pot suposar estalvis de més del 50%), aïllament correcte de les canonades de la xarxa de calefacció per evitar pèrdues de la temperatura, portar un bon manteniment de portes i finestres (o canvi per d’altres més aïllants en alguns casos), instal·lació de vàlvules termostàtiques als radiadors per controlar la temperatura individual a cada radiador (millorant així el confort a cada aula segons la seva orientació) i ajustar correctament la programació d’encesa i apagada de la caldera segons l’horari setmanal de l’escola. Una mesura global a totes les escoles és la d’instal·lar panells fotovoltaics per a autogenerar part de l’electricitat consumida.
Amb aquesta intervenció també es remarca la importància dels bons hàbits energètics de tots els usuaris de l’escola (i que es poden reproduir a casa), per reduir conjuntament els consums, com ara: apagar els llums quan no són necessaris i fer un bon ús de les persianes i cortines, tancar portes i finestres, fer revisió periòdica dels consums registrats per l’aparell de mesura per detectar incidències i treballar-ho amb els alumnes, apagar els aparells electrònics quan no s’utilitzin i emprar regletes desconnectables.