10.5.19 - VALLS • Alt Camp

Interior aborda la seguretat dels municipis de l'Alt Camp en el Consell d'Alcaldes

Viernes, 10 de Mayo de 2019

El director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona va comunicar als alcaldes la possibilitat de tenir sistemes de videovigilància i que els ajuntaments tinguin realitzats els plànols de delimitacions de les urbanitzacions per prevenir incendis forestals

El Departament identificarà també les masies aïllades per facilitar les actuacions en casos d’emergència

Imatge de la trobada. Foto: govern.cat
El director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja, es va reunir el dimecres 8 de maig amb el president del consell comarcal de l’Alt Camp, Joan Maria Sanahuja, i els alcaldes dels municipis d’aquesta comarca per analitzar la seguretat del territori.
Videovigilància per a municipis sense Policia Local
Durant la reunió, el director va informar els alcaldes que el Departament d’Interior ofereix als municipis que no disposin de policia local la possibilitat de tenir sistemes de videovigilància.
Es tracta d’un acord que podran subscriure els municipis amb el Departament d’Interior, quan existeixi una necessitat de seguretat ciutadana. Aquest sistema va rebre llum verda de la Comissió de Controls dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya del Tribunal Superior de Justícia recentment.
De la Monja també va explicar que seran els consistoris qui adquireixin i instal·lin els dispositius fixos de videovigilància, mentre que l’emmagatzematge custòdia i visionat de les imatges correspondrà a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.
Les franges de prevenció d'incendis forestals
En la trobada, el director va exposar als alcaldes la necessitat que els ajuntaments tinguin realitzats els plànols de delimitacions de les urbanitzacions per prevenir incendis forestals. Es tracta que els consistoris, complint amb la llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals, executin les franges exteriors de protecció contra incendis forestals, per garantir la seguretat de les persones i els béns. 
Actualment, dels 22 municipis que té la comarca del Tarragonès, només 6 tenen el plànol de delimitació aprovat definitivament. Tot i així, també hi ha també 8 municipis amb el plànol de delimitació ja redactat i que els falta l’aprovació inicial o la definitiva. 
Edificacions aïllades
D’altra banda, De la Monja també va informar de les noves mesures que ha endegat el departament d’Interior, entre les quals, s’ha comunicat als batlles la possibilitat d’aplicar el Sistema d’Informació Geogràfica d’Emergències i Seguretat de Catalunya (SIGESCAT) pel qual es creen unes targetes amb codi d’identificació de les masies aïllades. Aquest sistema ja s’aplica a les comarques d’Osona, el Berguedà o el Moianès.
A través d’un conveni de col·laboració, el Departament d’Interior i els municipis interessats es comprometen a generar una llista única d’edificacions aïllades a partir de la fusió de les seves dades. L’objectiu de realitzar aquesta base de dades és identificar i comunicar millor la ubicació de les edificacions aïllades en les actuacions en els àmbits de la seguretat i les emergències. 
La identificació es realitza a través d’una targeta magnètica identificativa de cada edificació aïllada. Amb una trucada al 112 els serveis d’emergència obtenen les coordenades de la edificació, fet que permet l’activació dels serveis amb una major celeritat.