14.5.19 - BARCELONA

Els reptes de la concertació social dels serveis a les persones, a debat amb les entitats del tercer sector

Martes, 14 de Mayo de 2019

Juan Ignacio Soto Valle, secretari general de l'FMC, va fer una anàlisi sobre el recorregut de la contractació a la concertació en el món municipal: reptes i beneficis

Imatge de la trobada. Foto: FMC
En el marc de la jornada 'De la contractació pública a l’acció concertada amb la iniciativa social sense afany de lucre' que la Confederació va organitzar ahir a l'Auditori de la Casa del Mar de Barcelona, el secretari general de l'FMC, Juan Ignacio Soto Valle, va fer una anàlisi sobre el recorregut de la contractació a la concertació en el món municipal: reptes i beneficis-. En aquest sentit va dir que la UE ens deixa la porta oberta per construir un sistema de concertació dels serveis socials, però estem tot just començant i les amenaces sobre un model de concert amb les entitats sense ànim de lucre són presents; s'ha de comptar amb els governs locals perquè hem estat pioners; i continuar treballant 

A la jornada, que es va celebrar amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l’Ajuntament de Barcelona, es va debatre a més la normativa a fons: viabilitat jurídica de l’acció concertada, es van presentar experiències territorials de la regulació del concert social, es va presentar l’estudi "La Contractació Pública Municipal a Catalunya en l’àmbit dels Serveis d’Atenció a les Persones”, i es van analitzar diverses propostes i compromisos per avançar cap a un model de col·laboració publicosocial en l’àmbit dels serveis municipals d’atenció a les persones.

Van acompanyar el secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya en la taula sobre reptes i beneficis, Aurora Corral, presidenta del CSITAL Barcelona; i Jordina Moltó, responsable de l'àrea de Contractació de l'ACM. El moderador de la taula va ser Josep Serrano, tresorer de La Confederació. Juan Ignacio Soto Valle, en la seva intervenció, va apuntar la manca d'eines jurídiques en l'àmbit municipal per aplicar noves normatives. En aquest sentit, va destacar que no hem aconseguit crear els instruments que ens permetin als ajuntaments actuar de manera coordinada amb el govern.
La Confederació és l’organització empresarial que des de l’any 1997 representa a les entitats no lucratives –associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions– que presten serveis d’atenció a les persones al nostre país.
En el seu conjunt agrupa prop de 1.200 organitzacions que, des d’una voluntat expressa no mercantil, ofereixen serveis en diferents àmbits d’activitat com per exemple el lleure educatiu i sociocultural, l’atenció domiciliària, les escoles bressol públiques, la intervenció social amb infants, joves, famílies i altres col·lectius en risc d’exclusió social, la discapacitat física, la discapacitat intel·lectual, la gent gran o l’atenció precoç, entre d’altres.