14.12.11 - BARCELONA • Barcelonès

La llei de l'Aran entrarà a tràmit parlamentàri al primer trimestre de l'any que ve

Miércoles, 14 de Diciembre de 2011
Barcelona (ACN).- La llei de l'Aran entrarà a tràmit parlamentari al primer trimestre de l'any que ve quan hi hagi el pròxim període de sessions. Així ho ha afirmat la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que juntament amb el Síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha presidit la primera reunió bilateral entre la Generalitat i el nou Conselh Generau d'Aran. Ortega ha afirmat que hi ha la "voluntat de treballar de la manera més coordinada possible" perquè les relacions entre les administracions siguin "el més eficaces i fluïdes possibles". Tenint en compte que el tràmit parlamentari pot durar un any, la llei, que segons Ortega ha de recollir la "singularitat i identitat" de l'Aran, es podria aprovar a principis del 2013.

Després de celebrar la primera reunió bilateral entre la Generalitat i el nou Conselh Generau d'Aran, presidida per la vicepresidenta Joana Ortega i el Síndic d'Aran, Carlos Barrera, Ortega ha explicat que la llei de l'Aran entrarà en tramitació parlamentària al primer trimestre de l'any que ve quan hi hagi el pròxim període de sessions.

Tenint en compte que la tramitació parlamentària pot durar un any, la llei es podria aprovar a principis del 2013. Per Ortega, aquest tràmit parlamentari ha de ser un "procés participatiu" que acabi donant una llei que reculli la "singularitat i identitat" de la Val d'Aran. Segons la vicepresidenta, el text "necessita el consens màxim entre totes les forces" ja que neix amb la voluntat "d'explicar i de normalitzar la singularitat de l'Aran".

El Síndic d'Aran, Carlos Barrera, ha recordat que a l'Aran s'estava arribant a un consens de proposta de llei, quan s'estava debatent la proposta de la llei es vagueries, "una divisió territorial en la que no volem estar", ha dit. "La nostra singularitat ens ha de permetre continuar i estar en aquest marge que ens permeti el reconeixement de la nostra llengua pròpia i història", ha afegit.

Barrera ha recordat que ara s'ha de "buscar el consens i negociar el contingut d'aquest document". A més, ha assegurat que el termini d'un any és "lògic i correcte" perquè "permetrà donar a conèixer la voluntat i la filosofia del document". De la reunió, també n'ha sortit la proposta de constituir una ponència permanent per recollir tots els temes que fan referència als traspassos.