14.12.11 - VIC • Osona

Vila d'Abadal: "La independència econòmica no és possible sense la independència política"

Miércoles, 14 de Diciembre de 2011
Vic (ACN).- L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat aquest dimecres al migdia que la independència econòmica de Catalunya "no és possible sense la independència política". Vila d'Abadal ho ha dit després de constituir oficialment l'Associació de Municipis per la Independència que l'ha nomenat president de l'entitat. El batlle ha demanat al Govern que "hi sigui" en aquesta iniciativa i s'ha mostrat convençut que "hi serà". L'associació s'ha marcat com a objectius que d'aquí un màxim de dos anys s'hi hagi adherit el 50% dels municipis de Catalunya i d'aquí tres o quatre anys es pugui convocar un referèndum sobre la independència "sabent que el guanyarem", ha dit Vila d'Abadal.

Vic ha acollit aquest dimecres l'assemblea constitutiva de l'Associació de Municipis per la Independència, que compta amb l'adhesió de 155 municipis i un consell comarcal. Josep Maria Vila d'Abadal, que ha estat nomenat president de l'associació, ha destacat que la sessió ha estat un "gran èxit", ja que "en un principi ens pensàvem que només seriem un centenar de municipis" i "comptem amb ciutats molt importants com Girona".

L'alcalde de Vic ha ressaltat que la independència econòmica de Catalunya "no és possible si no tenim la independència política". Per Vila d'Abadal, "si no tenim la independència política no tindrem capacitat per fer lleis sobre el tema fiscal o el concert econòmic". A més, l'alcalde ha demanat al Govern que "hi sigui" en aquesta iniciativa i s'ha mostrat convençut que "hi serà", ja que "ha dit que ho veu amb bons ulls".

Respecte els partits polítics, l'alcalde de Vic ha expressat que es tracta d'una "altra qüestió". Vila d'Abadal ha afirmat que "hi han de ser tots" però "no han d'entrar com a partits a l'executiva, ja que hem d'evitar la tàctica de partit perquè si no tot això es faria malbé".

Els objectius a mig termini que s'ha fixat l'associació són, segons Vila d'Abadal, que d'aquí un any i mig o dos "més del 50% dels municipis de Catalunya" estiguin representats a l'Associació de Municipis per la Independència i que "d'aquí tres o quatre anys puguem organitzar un referèndum sabent que el guanyarem, perquè sinó no l'hem de convocar".

Vila d'Abadal ha destacat que la voluntat de l'associació és treballar "per la independència i la creació d'un estat propi". A més, el batlle ha ressaltat la importància que "tots els municipis hi siguin presents, tant si volen la independència com si no". Per Vila d'Abadal, quan s'organitzi la consulta, els que no estiguin a favor de la independència "podran fer campanya en contra" però "qui no ho faci estarà negant el dret dels ciutadans a manifestar la seva voluntat de ser o no ser lliures".

Full de ruta

L'alcalde de Vic ha explicat que a partir d'ara començaran a crear el full de ruta de l'associació i que ho faran de forma conjunta amb "moltes associacions de la societat civil que fa temps que treballen per la independència i que han fet tot tipus d'estudis i propostes". Vila d'Abadal ha destacat que han de començar explicant a Europa i a la resta del món "què és Catalunya i què volem els catalans", ja que "fins ara Europa coneix el nostre projecte des de Madrid i aquest coneixement és erroni". Vila d'Abadal ha volgut deixar clar que "no anem contra ningú, sinó que anem a favor de Catalunya".

Vila d'Abadal també ha expressat des de la constitució oficial de l'Associació de Municipis per la Independència "més ajuntaments coneixeran la iniciativa i s'hi aniran apuntant". En aquests moments són 155 municipis els que han aprovat al ple la seva adhesió i, segons l'alcalde de Vic, "representen una població d'1.300.000 habitants".

L'alcalde de Vic ha explicat que el següent pas a fer és registrar l'associació a la Generalitat i aprovar-ho per majoria absoluta als plens dels ajuntaments catalans. Segons Vila d'Abadal, "de moment no ens hem trobat amb cap obstacle" i ha destacat que els partits polítics "no hi ha de participar activament però tampoc han de posar-hi traves".

L'assemblea ha designat l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, com a president de l'Associació de Municipis per la Independència. Els vicepresidents són l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas; l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel i l'alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé. Pel que fa al tresorer, serà l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera; i el secretari serà l'alcalde d'Arenys de Munt, Josep Manel Ximenis. Els vocals seran l'alcaldessa de Santpedor, Laura Vilagrà; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; l'alcalde de Berga, Juli Gendrau i l'alcalde de Solsona, David Rodríguez.