14.12.11 - SITGES • Garraf

El projecte de reforma dels Museus de Sitges finalment es modificarà per complir les demandes de la plataforma

Miércoles, 14 de Diciembre de 2011
Sitges (ACN).- El Consorci del Patrimoni de Sitges, constituït fa unes setmanes amb nous membres després de les eleccions municipals, ha presentat el projecte bàsic de reforma de la remodelació dels Museus de Sitges -Museu del Cau Ferrat, Maricel de Mar i Can Rocamora-. L'alcalde de Sitges, Miquel Forns, ja va assegurar durant la campanya electoral que escoltaria les propostes de la Plataforma SOS Sitges, que mig any després es veuen sobre paper. La directora del Consorci, Vinyet Panyella, ha titllat la proposta inicial de la reforma "d'agressiva visualment i artísticament", "d'il·legal" en alguns aspectes i ha destacat que la modificació és conseqüència d'una "demanda social" i per raons de "sensibilitat popular".

Vinyet Panyella ha donat a conèixer els canvis arquitectònics que hi haurà a la reforma dels museus. Es suprimirà la pantalla exterior de vidre del Maricel de Mar que pretenia protegir la façana que dóna al mar de l'aigua salada.

També suprimiran les rampes i passeres, es redissenyaran les façanes posteriors de can Xicarrons per mantenir els eixos verticals i del Cau Ferrat pels aïllaments finestrals.

Una de les preocupacions de la plataforma també era la instal·lació de fusta per a la climatització del Cau Ferrat, que elevava el sòl de la sala noble 30 centímetres i deixava el sòl original i la base de les columnes sota terra. Aquesta fusta, finalment, no s'instal·larà i "es buscarà un altre sistema per climatitzar l'equipament", ha dit Panyella.

I també es mantindrà l'últim sostre de Maricel de Mar, ja que segons Panyella "té un elevat cost el seu enderroc" i "es guanyen uns 200 metres quadrats d'espai expositiu".

Aquestes modificacions han suposat una sèrie de reunions i "negociacions" segons l'alcalde de Sitges, amb l'arquitecte del projecte, ja que les propostes inicials eren les opcions que va presentar ell.

Però Vinyet Panyella ha explicat que s'han arribat a entendre amb l'arquietecte, perquè "el projecte no el canviem per caprici, sinó per raons de sensibilitat popular, d'agressivitat estètica i dubtes jurídics". Per això, la directora del Consorci explica que "com que li hem demanat canvis concrets i hem intentat respectar aspectes arquitectònics i de disseny, hi ha hagut receptivitat positiva".

Pel que fa al pressupost, Panyella ha assegurat que encara s'està estudiant com afectarà la modificació al cost de les obres, però ha recordat que quan el govern va analitzar les propostes de la plataforma sempre tenia el criteri de "no incrementar el cost total i revisar el pressupost a la baixa".

Vinyet Panyella ha confirmat en la presentació dels canvis de la reforma dels Museus de Sitges que suposaran un nou calendari de finalització de les obres. Segons les previsions del Consorci, el Cau Ferrat podria obrir a la tardor o l'hivern del 2012 i el Maricel de Mar reobriria l'estiu del 2013.

Mentrestant, però, Panyella ha emfatitzat la necessitat de donar més importància al Museu Romàntic, l'únic que queda obert a la vila durant les obres de la resta de museus. Per aquest motiu i perquè "és molt ric culturalment i patrimonial", el Consorci "explotarà l'equipament cultural" durant el tancament dels museus de la façana marítima. Aquest és només un dels objectius que ha anunciat Panyella per la nova etapa del Consorci.