14.12.11 - BARCELONA • Barcelonès

Milers de treballadors públics es concentren a la Plaça Sant Jaume contra els acomiadaments

Miércoles, 14 de Diciembre de 2011
Barcelona (ACN).- Milers de treballadors del sector públic, 6.500 segons la Guàrdia Urbana, han secundat la convocatòria dels sindicats CCOO, UGT i IAC a la Plaça Sant Jaume per reivindicar el manteniment de l'actual plantilla del sector públic. Els secretaris generals dels tres sindicats, Joan Carles Gallego, Josep Maria Àlvarez i Lluís Blanco han advertit al Govern que la data límit per tancar un acord a la Mesa de la Funció Públic no és de dies i que la negociació es pot allargar fins ben entrat el primer trimestre del 2012, fins que els pressupostos no quedin definitivament aprovats al Parlament. Els dirigents sindicals han coincidit que aquesta primera mobilització és la primera d'una llarga cadena de convocatòries fins no arribar a un acord.

La Plaça Sant Jaume i el carrer Ferran fins a la Via Laietana estaven ocupades pels treballadors poc abans de les sis de la tarda d'aquest dimecres. Els eslògans a favor de l'ocupació i el manteniment de la plantilla del sector públic han dominat la mobilització, acompanyats per xiulets constants dels concentrats. Just a les sis de la tarda, coincidint amb l'encesa de llums de Nadal de la façana del Palau de la Generalitat, s'ha registrat el moment en què els crits i els xiulets han arribat al màxim de decibels.

Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT, ha dit que les mobilitzacions dels treballadors són les que faran ''moure'' les posicions del Govern. Àlvarez també ha dit que en cas de què el Govern no pagui les pagues extres ni els salaris, els sindicats aniran als tribunals per reclamar aquests pagaments. ''És el mínim que es faria en un cas com aquest'', ha afegit el líder de la UGT.

La campanya de compres de Nadal, en joc

Àlvarez ha demanat la solidaritat del sector empresarial que davant d'un pla de retallades com el que està executant el Govern ''s'està carregant la campanya de Nadal de les botigues i els comerços''. El líder de la UGT ha afegit que ''la responsabilitat e la caiguda del consum durant aquestes festes de Nadal serà del Govern''.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha manifestat que quan el Govern posa una data límit immediata com ha fet la vicepresidenta de Govern, Joan Ortega, està demostrant que no té ''voluntat de negociar''.

Per Joan Carles Gallego, la data per tancar la negociació de la Mesa de la Funció Pública no és el dilluns, abans de què el Govern aprovi el pressupostos en la seva reunió del dimarts 20 de desembre. Gallego ha dit que la data límit s'allarga fins ben entrat el primer trimestre del 2012, durant les sessions del tràmit parlamentari i fins que s'aprovin pressupostos.

El secretari general de CCOO ha coincidit amb la resta d'homòlegs sindicals i ha advertit que la línia vermella de la negociació està en el manteniment de tots els llocs de treball i de les actuals retribucions i avantatges socials que s'han consolidat els últims anys. Gallego ha dit que no es pot acceptar el que vol fer el Govern que és ajustar un sector públic per tornar als nivells de prestacions de primers dels anys vuitanta.

El líder de CCOO ha recordat que el funcionaris i els empleats públics de la Generalitat ja acumulen quatre anys de retallades i mesures de congelació salarial, cosa que ha provocat que els últims quatre anys els empleats públics hagin perdut un 20% del seu poder adquisitiu.

Joan Carles Gallego ha afirmat que qui té la capacitat de convocar als treballadors a una mobilització és l'actitud del Govern, ''els sindicats només posen l'escenari i canalitzen'' la mobilització, ha dit. Gallego ha conclòs demanant un ''canvi d'actitud'' per part del Govern i una voluntat ''negociadora de veritat''.

Lluís Blanco, portaveu de la IAC, ha advertit que aquesta era ''una primera mobilització però no serà l'última''. Blanco ha dit que les mesures d'ajust que ha presentat al Govern només afecten al capítol 1 dels pressupostos, que és on s'adscriuen les retribucions dels treballadors de la plantilla del sector públic.

Blanco ha manifestat que els sindicats han presentat sobre la Mesa de la Funció pública fins a 17 propostes per aconseguir un nivell de retallades similar al que ha presentat el Govern. Des del 9 de desembre, en la quarta reunió de la negociació, el Govern ha rebaixat la retallada dels 860 milions inicials fins als 625 milions. El portaveu de la IAC també ha marcat una línia vermella en el manteniment de la plantilla i l'actual nivell de retribució salarial.